Els Mossos d'Esquadraque s'acumulava a les comissaries gironines i generava problemes per la fortor que desprenia la droga.

El setembre del 2015 el sindicat USPAC es va queixar del fet que la marihuana acumulada a la comissaria d'Olot provocava malestar i maldecap als agents que hi treballaven. Van indicar que el problema afectava d'altres comissaries convertides en magatzems de droga per falta d'un espai adequat per guardar-la.

Segons ha declarat, el cap de la Regió Policial de Girona Josep Milan, ara Interior i Justícia han fet front comú per posar fi a la problemàtica. D'entrada, tota la droga que es comissa a les comarques gironines va a parar a dos contenidors.

Un es troba a Girona, a les dependències que els ARRO tenen a Mas Xirgu, i l'altre a Figueres. «La marihuana només s'està a comissaria per fer-ne el triatge i posar-la en caixes», indica el comissari.

En paral·lel, els Mossos es coordinen amb jutges i fiscals per accelerar la destrucció del cànnabis. Es fan les analítiques corresponents de la droga al laboratori, allà se'n preserva aquella part que servirà de prova per al judici i, quan arriba el vistiplau del jutge, tota la resta de la marihuana es destrueix.

En paral·lel, quan els agents desmantellen un cultiu, moltes vegades no s'emporten els aparells que afavoreixen el creixement dels cabdells (làmpades, tubs, aires condicionats, etc.). Allò que es fa és deixar-los a lloc i precintar la nau, el magatzem o l'habitatge que s'aprofitava per fer-hi cultiu.

A la demarcació, les plantacions de marihuana no han parat de créixer. L'any passat els Mossos van arribar a comissar fins a 28.115 plantes, un 83,2% més en comparació amb l'anterior.

La proximitat amb la frontera, que n'incrementa el preu si es col·loca a França, és una raó de pes. Però també n'hi ha d'altres que expliquen per què les plantacions de marihuana han proliferat arreu de les comarques gironines.

És un negoci molt lucratiu i a diferència d'altres il·lícits, muntar un cultiu és relativament fàcil, explica el cap de la Regió Policial.

A això cal sumar-hi el fet que, sovint, aquells qui planten marihuana ho fan sobre la base d'aprofitrar naus, magatzems o habitatges en desús. I que punxen la llum per aconseguir l'electricitat que els cal per fer funcionar els aparells que afavoreixen el creixement dels cabdells.

Els beneficis del «negoci»

Cada planta de marihuana, al llarg de la seva vida, pot arribar a donar fins a 1.000 euros de benefici, precisa el comissari. I només una sola llavor ja arriba a valdre uns 8 euros.

L'any passat, a les comarques gironines els delictes contra la salut pública van créixer un 3,54% (410 casos). Però allò que va augmentar, i amb gran diferència, van ser els comisos que els Mossos d'Esquadra van fer de plantacions de marihuana.

Aquest 2017, les destruccions de cultius i les detencions tampoc s'aturen. Sense anar més lluny, els Mossos van frustrar ara fa pocs dies un intercanvi de 15 quilos de marihuana i haixix a Figueres amb destí al sud de França o van desmantellar un cultiu de 500 plantes a Llagostera (Gironès).