El PSC ha presentat un conjunt d'esmenes específiques per incrementar en 28 milions d'euros la inversió prevista per l'Estat a Girona en els pressupostos del 2017. El diputat Marc Lamuà va recordar ahir que per primer cop arriben «sense la majoria absoluta del PP», cosa que permetrà debatre i «lluitar totes les esmenes». Els socialistes havien fet una esmena a la totalitat, que no va prosperar, perquè els comptes «deixen desprotegits els ciutadans» i són el resultat del «cofoisme», hi ha dotacions parcials, les inversions no es materialitzen i, a Girona, no es resolen deutes històrics ni redistribueixen la riquesa, va dir Lamuà.

En total, el PSC ha presentat esmenes per valor de 575 milions a Catalunya. Segons el diputat, el PP preveu invertir a Catalunya l'equivalent al 13% del PIB quan «Catalunya representa el 19,3%» i cal almenys «complir amb la disposició addicional tercera de l'Estatut». «Renunciar a això seria renunciar al què ens toca», va reblar.

Infraestructures, cultura i costes

Les esmenes gironines se centren en infraestructures, cultura i façana marítima. En el primer cas, demanen 3 milions per acabar les obres del Parc Central de Girona, 4,5 milions per a trams oblidats de l'N-II al Nord, 500.000 euros per al tram Portbou-Frontera de l'N-260 i 500.000 per a la travessia de Llançà. Altres 500.000 per al Figueres-Llançà de l'A-26 i 500.000 pel Figueres-Besalú. Lamuà va destacar, entre altres, la rotonda de l'N-260 amb la C-17 a Ripoll (500.000) o la variant de Ribes (1,5 milions).

Pel que fa a la cultura, demanen 500.000 euros per al projecte de l'Arxiu Provincial, 250.000 addicionals per a la casa Dalí per arribar als 500.000 euros compromesos pel delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, així com ajuts a festivals com la Shubertiada de Vilabertran, l'Isaac Albéniz de Camprodon, el de Torroella de Montgrí, Porta Ferrada, l'Espai Thyssen de Sant Feliu, Temporada Alta o el museu del Joguet de Figueres. També per a la consolidació dels frescos de Ripoll, els claustres o l'Espai Cràters a Olot.

A banda, els comptes preveuen 800.000 euros «insuficients» per a tota la Costa Brava i el PSC demana invertir en passejos com S'Abanell o Platja d'Aro, o 1 milió per als camins de ronda, entre altres.