La Garrotxa vol que els sanitaris facin serveis socials

El Consorci d'Acció Social de la Garrotxa participa en un laboratori de serveis socials entre universitats

10.05.2017 | 10:17
Teia Fàbregues dreta al laboratori de serveis socials.

Els sanitaris de l'Hospital d'Olot i la Garrotxa han de poder decidir si activen els serveis socials per si mateixos. Ho va plantejar la directora del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, Teia Fàbregues, al laboratori de serveis socials de la UAB en col·laboració amb la Universitat de Deusto el passat 29 de març.

Fàbregues va plantejar com a exemple que «una persona d'edat pot ser donada d'alta en una situació de fragilitat un divendres a la tarda i ha d'anar al pis, on viu sola»; i va concloure: «perquè la treballadora social de l'Hospital no pot prescriure un servei d'ajut a domicili, i ja en parlarem dilluns».

Servei d'ajut

També va definir la situació d'un domicili en situació de final de vida. Va dir: «La infermera no pot pensar per ella mateixa que allà farà falta un servei d'ajuda a domicili?». Va qüestionar la possibilitat que una treballadora del Consorci de Benestar Social sigui el professional que determini el servei d'ajut a domicili.

Segons ella, el que no s'ha de fer és demanar a la família la nòmina i papers per posar un preu i parlar-ne. Va dir: «No! Estem en una situació especial i el professional del Programa d'Atenció Domiciliària ha de poder determinar un servei a domicili i, a més, dir un preu i, en el cas que no poguessin, ja en parlarem».

Fàbregues va posar exemples d'optimització de recursos i va explicar el pla d'integració entre els serveis socials i salut a la Garrotxa, una comarca molt envellida.

Una de les properes sessions del Laboratori de serveis socials es realitzarà a la Universitat de Deusto. La idea és analitzar i debatre l'exploració de noves formes de fer en els serveis socials. Entre altres coses, replantegen la relació entre l'acompanyament social i els mecanismes d'accés a les prestacions, sobre la base de la integració dels sistemes de salut i el social.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema