El laboratori de nàiades del Consorci de l'Estany obté les primeres cries «in vitro»

El centre aconsegueix un avenç científic pioner a Europa, amb experiències al sud-est asiàtic o als Estats Units, que ajudarà a augmentar la producció dels musclos d'aigua dolça en risc d'extinció. L'equipament va registrar 240.000 naixements el 2016

10.05.2017 | 23:54
El laboratori de cria de nàiades de què el Consorci de l´Estany disposa a Porqueres.

El laboratori de cria de nàiades del Consorci de l'Estany, situat a Porqueres, ha aconseguit els primers exemplars mitjançant la tècnica in vitro. Es tracta d'un avenç científic, ja que hi ha poques experiències similars al món, que permetrà augmentar la producció d'aquests musclos d'aigua dolça en risc d'extinció i tenir més estoc per a repoblacions.

Aquest procediment, que encara s'ha de perfeccionar, evita haver d'utilitzar peixos com a hostes de les larves i redueix els costos i el temps al laboratori. A més, han incorporat noves tècniques per reduir la mortalitat dels exemplars més joves. Durant el 2016, el laboratori va registrar més de 240.000 naixements de nàiades, una xifra molt superior a les prop de 135.000 obtingudes dos anys abans. Aquest 2017, el consorci preveu alliberar 5.000 exemplars juvenils a diferents rius de la zona.

Producció en captivitat

El Consorci de l'Estany treballa en la recuperació i la reproducció en captivitat de dues espècies de nàiades allargades des de l'any 2000, quan es va instal·lar aquest laboratori experimental. L'objectiu era aconseguir produir en captivitat una quantitat important de nàiades juvenils per reforçar les poblacions naturals d'una espècie en perill d'extinció, tot reproduint el cicle natural.

El projecte Life Potamo Fauna que finalitza aquest any ha permès ampliar les instal·lacions del laboratori incorporant un mòdul nou. Actualment, compta amb diferents línies de producció de juvenils per les diferents conques incloses al projecte, com és el Ter i Fluvià. Aquest 2016, s'ha batut el rècord de naixements, amb un total de 240.428 juvenils, uns 40.000 més que l'any anterior i gairebé el doble que el 2014 quan se'n van produir quasi 135.000.

La novetat més destacada, però, ha estat aconseguir els primers juvenils mitjançant la tècnica in vitro, un fet molt rellevant tenint en compte que només es coneixen experiències a altres punts del món, com ara al sud-est asiàtic o als Estats Units. «Som pioners a nivell mundial perquè hem aconseguit fer-ho de forma massiva», va explicar el coordinador tècnic del projecte, Quim Pou. En aquestes primers proves han aconseguit 3.300 juvenils viables i la previsió és arribar als 30.000 al finals d'any.

La reproducció de les nàiades és un procés complex que passa per diferents fases. Comença amb una femella amb òvuls fecundats per un mascle, que es transformen amb larves i que posteriorment són alliberades –en poden produir milers– durant la primavera i l'estiu. Aquestes larves són microscòpiques i necessiten «infectar» un peix, perquè durant 20 dies es converteixi en una nova nàiade juvenil que acabarà alliberant-se del peix i caient al sediment. Quan neixen fan una quarta part de mil·límetre però poden arribar a fer uns 3 centímetres al cap de tres anys, tal com s'ha demostrat al laboratori del Consorci de l'Estany. Tot aquest procés s'ha reproduït al laboratori experimental, que agafa directament aigua de l'estany de Banyoles –on hi ha els nutrients– amb l'ajuda d'unes canalitzacions i d'uns dipòsits que fan de piscines.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´Aeroport de Girona tanca el mes de juliol amb un 17% més de passatgers

L´Aeroport de Girona tanca el mes de juliol amb un 17% més de passatgers

Es consolida com l'aeroport català que més creix en usuaris en relació al mateix mes de l'any passat

L´Equip Pediàtric de la Garrotxa ha realitzat 260.000 visites en cinc anys

L´Equip Pediàtric de la Garrotxa ha realitzat 260.000 visites en cinc anys

La iniciativa ha permès incorporar de la cirurgia pediàtrica a l'Hospital d'Olot

Cornellà estrena un parc ideat per infants

Cornellà estrena un parc ideat per infants

Un nou parc infantil situat a tocar de l'escola Vall del Terri acaba d'entrar en servei i, quan...

Comença el període de cacera a mitja veda a Girona

Comença el període de cacera a mitja veda a Girona

Es limita la batuda a un màxim de vuit tórtores i vint guatlles per persona i dia · Es podrà caçar...

El Pacma Girona protesta per l´ús de llames en un circ

El Pacma Girona protesta per l´ús de llames en un circ

El partit animalista es queixa de l'ús de camèlids i dromedaris en l'espectacle i remarca que la...

Enllaços recomanats: Premis cinema