Els eurodiputats d'ERC, Josep-Maria Terricabrasper les maniobres que efectius de la base militar de Sant Climent Sescebes protegits per la Xarxa Natura 2000 en diverses poblacions gironines i catalanes. En un comunicat, ERC va avançar que han preguntat a la CE si és conscient que s'estan fent les maniobres militars en entorns protegits, si creu que són compatibles amb la protecció del medi ambient i si prendran mesures.

Les maniobres, expliquen des d'ERC, inclouen pràctiques de tir i llançament de material explosiu i han crescut en els últims 4 anys. A més, periòdicament fan maniobres en poblacions, com les d'aquest dimarts entre el Pla de l'Estany i de la Garrotxa, sense avisar prèviament a alguns dels ajuntaments afectats. «Més enllà del fet que aquestes maniobres es facin en espais naturals protegits, no deixa de ser significatiu que aquest augment d'exhibició militar coincideixi amb el procés independentista que es viu a Catalunya», va assegurar Terricabras.

Per Solé, fer maniobres «amb pràctiques de tir i llançament de material explosiu en entorns protegits com les Gavarres, el Paratge Natural de l'Albera, i el Parc Natural de Collserola» és «un risc per a l'hàbitat natural, la flora i la fauna silvestre d'aquests espais, i un impacte turístic negatiu per les activitats d'oci als parcs». A més, veu «totalment inadequat» que l'exèrcit «no respecti» la protecció dels espais naturals i «no tingui gens en compte les autoritats locals».

Unes altres maniobres que van generar polèmica van ser les de Celrà i Girona al febrer (on han aprovat mocions en contra de les pràctiques als seus termes municipals). El diputat Joan Olóriz (ERC) va preguntar per escrit al Govern espanyol sobre els fets.

Les maniobres a Girona i Celrà

Ara, l'Estat ha respost. En l'escrit, diuen que les maniobres són «una part imprescindible» de la formació de les forces armades per les «necessitats d'ensinistrament i perfeccionament de les unitats». En general, «impliquen desplegaments tàctics, ús de material pesat o exercicis de tir que es realitzen en camps d'ensinistrament específics». Sobre les de Girona i Celrà, afirmen que consisteixen «principalment» en «exercici físic amb indumentària esportiva» i «ocasionalment en marxes de resistència amb l'uniforme i equip militar» que es fan «en zones pròximes a la ubicació de les casernes».

A més, «l'execució és comunicada a l'òrgan gestor de la zona» i sempre «es fraccionen les unitats» per «evitar saturacions i en franges horàries de poca afluència de públic per minimitzar la incidència en el gaudi d'aquestes zones per part dels civils», insisteixen.

Finalment, recorden que l'Estat té «competències exclusives en Defensa Nacional» i les decisions sobre les maniobres són dels Caps d'Estat Major «sota l'autoritat» de la ministra de Defensa i «cap altra institució» ha «d'intervenir en la seva planificació i execució». Amb tot, d'acord amb els «deures d'informació mútua, col·laboració, coordinació i respecte» entre administracions, «és pràctica habitual» del ministeri «informar prèviament i, en el seu cas, coordinar l'execució dels exercicis» amb organismes autonòmics i locals.