Un estudi de l'hospital de Puigcerdà alerta de la perillositat dels «bike parks»

La recerca, feta pel servei d'Urgències del centre transfronterer amb els casos atesos entre els anys 2011 i 2016, constata els riscos d'aquest esport sobre rodes. El 13% dels accidentats presenta situacions greus i el 57%, de gravetat moderada

11.05.2017 | 14:20

Finalitzada la temporada d'esquí, les estacions de neu del Pirineu i d'altres espais d'oci dels municipis es preparen per a les activitats d'estiu. Una de les que tenen més adeptes els últims anys és el ciclisme, abordat des de l'àmbit de l'aventura en la seva modalitat de descens i estil lliure. Per això han proliferat arreu els bike parks, que proposen circuits de descens que atrauen principalment els joves.

Davant d'aquesta proliferació, l'hospital de la Cerdanya ha realitzat un estudi que constata la perillositat d'aquesta activitat i ha demanat als responsables dels parcs una anàlisi a fons per evitar més accidents. L'estudi evidencia que el 57% dels accidentats presenten situacions de gravetat moderada, el 13% greu i el 30% lleu.

L'estudi l'han dut a terme els professionals d'Urgències de l'hospital transfronterer amb els casos tractats entre els anys 2011 i 2016, període que va portar fins al centre un total de 174 ciclistes accidentats de bike parks. D'aquests accidentats, el 61,3% va presentar lesions a les extremitats superiors, de les quals 38 van afectar la clavícula i 30 l'espatlla.

També van ser importants les afectacions als canells, amb el 17% dels lesionats. De la resta d'accidentats, el 18% van veure's afectats a les extremitats inferiors, el 7,1% al tòrax, el 9,6% al cap i la cara, el 3,7% a la columna i l'1,5% a l'abdomen.

Pel que fa al servei mèdic que van requerir, el 66% dels 174 accidentats van necessitar transport en ambulància fins a l'hospital i el 2% ho van fer amb l'UVI mòbil, per bé que cap va ser enviat al centre mèdic amb sospita de risc vital. El 8,1% dels accidentats va haver de ser ingressat i el 3,5% va ser traslladat a un altre hospital amb capacitat resolutiva superior. Pel que fa al perfil de l'usuari accidentat de bike parks, l'estudi de l'hospital de Cerdanya parla d'una mitjana d'edat de 27 anys amb un percentatge del 96% de homes. Davant d'aquesta situació, els responsables de l'estudi han emès com a conclusions que «el descens en bicicleta en un bike park origina un important nombre d'urgències hospitalàries durant la temporada alta», per la qual cosa apunta que «aquesta informació és útil per demostrar el risc associat amb la pràctica d'aquest esport, així com la recerca de mesures preventives per disminuir el risc i fa evident la necessitat d'un debat entre els agents sanitaris del territori per abordar la seva repercussió a la zona».

L'equip d'Urgències de Puigcerdà ha presentat l'estudi en un congrés a Reus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els bombers retiren una de les 105 bombones de butà localitzades a Alcanar.
Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va confirmar que almenys un ciutadà nord-americà va...

Primers auxilis psicològics

Primers auxilis psicològics

El coordinador de Girona dirigeix els dispositius d'emergències de la Creu Roja al Prat i als...

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

L'alcaldessa de Cambrils demana als ciutadans que «no tinguin por» i que «recuperin la normalitat»

Enllaços recomanats: Premis cinema