El teixit empresarial de la restauració, l'hostaleria, el turime i el conjunt del sector serveis de les comarques de Girona pateix el major dèficit de treballadors amb una formació qualificada, cosa que ha portat el Departament d'Ensenyament a apostar-hi. Amb el propòsit de corregir aquesta mancança, el gruix dels nous cicles formatius programats pel curs vinent cobreixen aquests àmbits laborals i es corresponen a la modalitat dual, amb pràctiques remunerades a les empreses.

En conjunt, més del 10% de les places de Formació Professional que s'ofereixen a Girona per al curs 2017-2018 són de tipus dual. El director dels Serveis Territorials, Josep Polanco, ha remarcat que s'ajusten a la demanda empresarial i que responen a un objectiu clar: disminuir l'atur juvenil. Però també ha admès que, tot i que aquest és el curs de "la consolidació" d'un model que combina classes teòriques amb pràctiques pagades en negocis reals, Ensenyament rep més peticions empresarials de les que pot satisfer. De moment, i a l'espera de tancar nous convenis, el Departament ofereix 1.080 places d'FP dual en 30 instituts (el 70% dels que imparteixen ensenyaments professionals), que equivalen a 59 cicles formatius i representen acords amb 270 empreses i entitats. En comparació amb la resta del país, l'augment del dual a les comarques gironines supera la mitjana catalana, amb un 36,3% en front del 29,4.

Cinc nous cicles formatius pel curs vinent

La xarxa d'estudis d'FP a Girona s'amplia amb 5 nous cicles formatius, 4 de grau mitjà i 1 de superior, fruit de les necessitats de les associacions i els gremis professionals de cada zona. El primer bloc inclou Forneria, pastisseria i confiteria als instituts Olivar Gran (Figueres, l'únic que no és dual) i Ramon Coll i Rodés (Lloret de Mar); Jardineria i Floristeria al Salvador Espriu (Salt); i Cuina i Gastronomia al Pere Borrell (Puigcerdà); mentre que el de grau superior serà de Guia, informació i assistència turístiques, també a l'Olivar Gran. D'altra banda, es reconverteixen en dual dos cicles formatius de grau superior, el de Mecatrònica Industrial a l'institut Josep Brugulat (Banyoles) i el d'Administració i Finances del Vallvera (Salt).

El proper curs arrencarà amb una oferta inicial de 22.900 places d'estudis postobligatoris a les comarques gironines, 13.890 de les quals són d'FP (8.340, cicles formatius de grau mitjà i 5.500, de grau superior) i les 9.100 restants de Batxillerat; en comparació amb les dades de setembre de 2016, Ensenyament ofereix 220 places més. Aquesta planificació parteix de la previsió que més del 85% dels 7.121 estudiants que ara cursen 4t d'ESO es graduaran al juny, un percentatge que ha anat en augment els últims cursos i que Polanco va contrastar amb el descens de l'abandonament escolar prematur, que en 9 anys ha passat del 32,9% al 17,8.