Mosquito Alert situa en el mapa 8.000 punts amb presència del mosquit tigre

La plataforma on-line creada a Girona compta amb uns 3.500 usuaris actius; els impulsors anuncien millores en la gestió del sistema que faran més eficaç la lluita contra aquest insecte

11.05.2017 | 13:49
La presentació de les novetats del projecte Mosquito Alert

El projecte de "ciència col·laborativa" Mosquito Alert, pioner, vigent des de l´any 2008 i amb ADN 100% gironí, ha estat capaç de situar en el mapa 8.000 punts amb presència del mosquit tigre a partir la informació aportada per ciutadans de diversos punts d´Espanya, ha explicat avui, dijous, el director del projecte, l´investigador del CREAB de Blanes Frederic Bartumeus.

A través d´una aplicació mòbil de funcionament molt simple, els ciutadans poden avisar de la presència del mosquit als seus municipis; segons dades facilitades per Mosquito Alert, hi ha 3.500 usuaris actius a l´Estat que aporten de l´ordre d´entre 7 i 10 informacions diàries relatives a la presència del mosquit tigre (l´aplicació Mosquito Alert registra més de 32.000 descàrregues).

Aquesta iniciativa científica, institucional i ciutadana dona, ara, un pas més, anuncien els promotors: ja no només recopilarà informació útil per elaborar mapes de risc de presència del mosquit i models predictius, sinó que permetrà una gestió més directa i eficaç en la lluita contra la proliferació d'aquest insecte que, tal com recorda el responsable del Dipsalut Xavier del Acebo constitueix un "problema de salut pública", ja que el mosquit tigre pot ser transmissor d'enfermetats d'origen tropical (Dipsalut, ajuntaments i Mosquito Alert també han endegat un programa de control de la possible aparició de malalties com el Zika, el Dengue o Chikcunguya).

De moment el nou model de gestió de la plataforma funcionarà com a prova pilot i incorpora com a "gestors", entre d'altres, els centres de control de mosquits del Baix Ter i de la Badia de Roses o l'Agència de Salut Pública de Barcelona. El nou sistema operatiu permetrà als experts que fan el seguiment del mapa del mosquit tigre a Girona i a la resta de Catalunya interactuar millor amb els ciutadans que aporten avisos al sistema i prendre decisions sobre el terreny per combatre la plaga. El nou sistema permet, a més, disposar de tota la informació a temps real.

Risc Baix

El mosquit tigre s'ha assentat com a espècie a la província; això no obstant, els promotors de Mosquito Alert assenyalen que les comarques de Girona presenten un "risc baix" pel que fa a la densitat d'insectes i al risc hipotètic de transmissión de malalties tropicals entre els autòctons. En aquest sentit, si en algunes regions d'Itàlia la quanitat de picades/hora pot arribar fins a les 200 els mesos del final de l'estiu i de l'inici de la tardor -època en que hi ha més quantitat de mosquits adults-, a Girona la ràtio baixa fins a les 2 picades/hora.

Crida a la col·laboració ciutadana

En aquest context, els impulsors de Mosquito Alert assenyalen que la posada en marxa de la plataforma ha estat clau per contenir a la província la població de mosquits tigres, de manera que una major participació de ciutadans en la iniciativa pot contribuir a fer possible que aquesta espècie estigui plenament sota control.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Abatut a trets l'autor de la matança de Barcelona
Abatut a trets l'autor de la matança de Barcelona

Abatut a trets l'autor de la matança de Barcelona

El fugitiu s'havia amagat en unes vinyes en ser vist per dos agents i una dona a Sant Sadurní...

La vaga d´examinadors continua en peu sense que la reunió arribi a cap acord

La vaga d´examinadors continua en peu sense que la reunió arribi a cap acord

Els professionals segueixen reivindicant l'increment de salari i un augment del personal en actiu....

La quarta mediació fracassa i segueix el bloqueig en el conflicte de les ambulàncies

La quarta mediació fracassa i segueix el bloqueig en el conflicte de les ambulàncies

Les posicions dels treballadors i l'empresa TSC continuen allunyades i la plantilla manté la vaga...

El Tura d´Olot tindrà un gran Festival Holi, que han demanat els més joves

El Tura d´Olot tindrà un gran Festival Holi, que han demanat els més joves

Va ser la proposta guanyadora dels pressupostos participatius 2017 i es convidirà a participar-hi...

Montagut s´interessa pel model d´accés pagant a un torrent de Campdevànol

Montagut s´interessa pel model d´accés pagant a un torrent de Campdevànol

L´alcaldessa de Montagut i Oix , Mònica Boix (PDeCAT) ahir va visitar l´Ajuntament de Campdevànol...

Ripoll s´uneix per promoure la cohesió social i evitar brots xenòfobs

Ripoll s´uneix per promoure la cohesió social i evitar brots xenòfobs

Veïns i entitats es mostren a favor de tornar a normalitat i "reconduir la convivència pacífica" -...

Enllaços recomanats: Premis cinema