La Sala social del Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de cassació interposat per un maquinista que va ser acomiadat per conduir un tren triplicant la taxa d'alcohol permesa en el transport ferroviari.

La sentència declara ferma la fallada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va considerar procedent l'acomiadament del conductor del comboi en quedar acreditat que havia realitzat el trajecte Barcelona-Figueres amb 0,32 mg/litre quan el màxim permès és 0,10 mg/litre i 0,2 mg en sang.

Amb una antiguitat de 22 anys en RENFE, el treballador va ser acomiadat per causes disciplinàries el 22 de maig de 2014 després de donar positiu en alcohol en un control que se li va realitzar a les 8:15 hores a Figueres, on va arribar conduint un tren que havia sortit des de Barcelona.

Per això se'l va rellevar de realitzar el trajecte de tornada que tenia previst la seva sortida de Figueres a les 8:55 hores, motiu pel qual els passatgers van haver de ser resituats a un altre tren.

El conductor acomiadat havia estat sancionat cinc anys abans amb suspensió de feina i sou durant 45 dies per donar positiu en un control de drogues. Una sanció que no va recórrer en el seu moment.

El jutjat social número 21 de Barcelona va estimar la demanda del maquinista i va declarar improcedent el seu acomiadament partint de la dada errònia que no havia arribat a realitzar cap tasca.

Per la seva banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va revocar aquesta sentència d'instància i va declarar la procedència de l'acomiadament en haver-se acreditat que sí va realitzar el trajecte d'anada citat, encara que no el de tornada pel motiu assenyalat.

Aquesta sentència, va considerar que a l'afectat se li imposa una diligència i lleialtat amb major rigor per la responsabilitat del càrrec ostentat i la labor realitzada consistent en el transport col·lectiu de viatgers en línia d'alta velocitat.

Una altra dada tinguda en compte pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ser la reincidència.

En el seu recurs de cassació per a la unificació de doctrina, el conductor del tren aportava una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria que va considerar improcedent l'acomiadament d'un repartidor d'una empresa de Congelats que en un control de la Guàrdia Civil va donar 0,66 mg en sang i al que se li va retirar el permís de conduir durant deu mesos.

Per al Tribunal Suprem, són suposats diferents doncs ni el càrrec és el mateix en cada cas, ni tampoc l'activitat laboral desenvolupada ni la responsabilitat que comporta, apreciant, a més, reincidència en la sentència del conductor del tren.