El dèficit de treballadors qualificats en el sector serveis de les comarques de Girona, sobretot en la restauració o l'hostaleria, ha fet que Ensenyament hi aposti en la Formació Professional . Amb el propòsit de corregir aquesta mancança, el gruix dels nous cicles cobreixen aquests àmbits i, a més, són en la modalitat dual, cosa que implica realitzar prop de 950 hores de pràctiques remunerades en empreses.

Més del 10% de les places gironines d'FP pel curs 2017-2018 es corresponen a la varietat dual. De moment, i amb la previsió d'ampliar l'oferta, 30 instituts -el 70% dels que fan ensenyaments professionals- disposen de 1.080 places duals, equivalents a 59 cicles i a acords amb 270 empreses i entitats. Les xifres mostren que l'augment d'aquesta modalitat a Girona supera la mitjana catalana, amb un 36,3% en front del 29,4.

El director dels Serveis Territorials, Josep Polanco, va remarcar que la concreció dels estudis professionals s'ajusta a la demanda empresarial, amb la implicació d'ajuntaments i consells comarcals, i que respon a un objectiu clar: reduir l'atur juvenil, ja que s'ha comprovat que «és un instrument per millorar l'ocupabilitat i la competitivitat de les empreses».

D'altra banda, va admetre que, tot i que aquest és el curs de «la consolidació» de l'FP dual, el Departament d'Ensenyament rep més peticions d'estudiants en pràctiques de les que pot satisfer.

Perfils professionals en expansió

Entre les novetats del curs vinent hi ha una ampliació dels ensenyaments professionals a Girona amb 5 nous cicles, 4 de grau mitjà i 1 de superior, que sorgeixen de les necessitats de les associacions i els gremis professionals de cada zona. El primer bloc inclou Forneria, pastisseria i confiteria als instituts Olivar Gran, de Figueres -l'únic que no és dual-, i Ramon Coll i Rodés, de Lloret de Mar; Jardineria i Floristeria al Salvador Espriu, de Salt; i Cuina i Gastronomia al Pere Borrell, de Puigcerdà; mentre que el de grau superior, que també s'impartirà a l'Olivar Gran, és de Guia, informació i assistència turístiques.

També es reconverteixen 2 cicles superiors en dual, el de Mecatrònica Industrial al Josep Brugulat, de Banyoles, i el d'Administració i Finances al Vallvera, de Salt. Alhora, s'adapten 2 mòduls a perfils professionals en expansió: un grau mitjà de Gestió administrativa del Serrallarga, de Blanes, s'orienta cap a l'àmbit jurídic; i un superior de Desenvolupament d'aplicacions multiplataforma del Rafael Campalans, d'Anglès, s'encamina als videojocs i l'oci digital.

Pel que fa al Batxillerat, els instituts La Jonquera i Sa Palomera, de Blanes, incorporen la doble titulació catalana i francesa, Batxibac, de manera que el curs vinent ja s'oferirà en 13 centres gironins.

A 5 dies perquè s'obri la preinscripció dels estudis postobligatoris, Ensenyament va informar que l'oferta inicial a Girona és de 22.900 places, 220 més que al setembre: 13.890 són d'FP -8.340 de grau mitjà i 5.500 de superior- i 9.100, de Batxillerat. La planificació parteix de la previsió que més del 85% dels 7.121 joves que ara cursen 4t d'ESO es graduaran al juny, un percentatge en augment i que Polanco va contrastar amb la reducció de l'abandonament escolar prematur, que en 9 anys ha passat del 32,9% al 17,8%.