La Direcció General de Trànsit (DGT) estudia modificacions per actualitzar els exàmens del carnet de conduir. Una d'elles és la d'introduir els GPS en la prova pràctica i que l'aspirant hagi de seguir les instruccions de un navegador, funció que actualment fa l'examinador de carnet de conduir. Una de les altres novetats que es planteja Trànsit és incloure vídeos de situacions de risc en la prova teòrica o que a la part pràctica l'aspirant hagi de seguir les instruccions d'un navegador.

Aquestes són algunes de les novetats que Trànsit ja està estudiant i que el seu màxim responsable, Gregorio Serrano, va apuntar aquest dimecres a la comissió de Seguretat Viària del Congrés, on va detallar les línies generals d'actuacions de la DGT per a aquesta legislatura, en la qual aquest departament planeja canvis importants en els exàmens de conduir.

Vídeos per avaluar el risc

Així, Serrano va avançar que Trànsit es planteja la introducció en la prova teòrica de l'emissió de vídeos sobre situacions de risc en la conducció sobre les que l'alumne hagi de triar la millor manera d'actuar.

Un canvi que ja s'emmarca de cares al 2018 tots és que els exàmens teòrics siguin iguals, estiguin informatitzats i no existeixi el paper, amb la finalitat d'evitar la «picaresca», les «trampes» i que es s'acabi amb la «memorització» de les 19.500 preguntes que formen part de la base de dades dels exàmens.

A més del teòric, Serrano també va avançar que el seu departament vol retocar l'examen pràctic, de manera que l'examinador li podrà indicar a l'aspirant que introdueixi una adreça en un GPS i segueixi els seus introduccions al volant per arribar a aquest destí.

Serrano va indicar que el 60 per cent dels alumnes aprova l'examen teòric, si bé finalment mentre que un 52% no supera l'examen pràctic, una situació que, va dir, «col·lapsa el ritme» d'alguns centres d'exàmens.

Vaga d'examinadors

Aquest suposat col·lapse i la falta de compliment de la DGT dels aspectes acordats el 2015 amb els sindicats és el que ha portat a que durant aquest estiu hi hagi mobilitzacions i vaga d'examinadors. A la demarcació de Girona això es traduirà amb més col·lapse a l'hora de fer l'examen pràctic de conduir cotxe. I és que des de fa temps tant examinadors com autescoles denuncien la situació a la província que es tradueix sobretot en dificultat per treure's el carnet per manca de personal.