Confirmen l'acomiadament del conductor d'un TAV que triplicava la taxa d'alcohol

El Tribunal Suprem declara ferma una sentència del TSJC que va considerar procedent l'expulsió del maquinista, que va donar positiu en un control d'alcoholèmia després de conduir un tren d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres

13.05.2017 | 07:07
Confirmen l'acomiadament del conductor d'un TAV que triplicava la taxa d'alcohol

La Sala del Social del Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de cassació interposat per un maquinista que va ser acomiadat per conduir un tren d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres triplicant la taxa d'alcohol permesa en el transport ferroviari.

La sentència declara ferma la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va considerar procedent l'acomiadament del conductor del comboi ja que va quedar acreditat que havia fet el trajecte Barcelona-Figueres amb 0,32 mg/litre quan el màxim permès és 0,10 mg/litre i 0,2 mg en sang.

Amb una antiguitat de 22 anys a Renfe, el treballador va ser acomiadat per causes disciplinàries el 22 de maig de 2014 després de donar positiu en alcohol en un control que se li va realitzar a les 8:15 hores a Figueres, on va arribar conduint un tren que havia sortit des de Barcelona.

Com a conseqüència d'això, se'l va rellevar de realitzar el trajecte de tornada que tenia previst la seva sortida de Figueres a les 8:55 hores, motiu pel qual els passatgers van haver de ser reubicats en un altre tren.

El conductor acomiadat havia estat sancionat cinc anys abans amb suspensió d'ocupació i sou durant 45 dies per donar positiu en un control de drogues, una sanció que no va recórrer en el seu moment.

El Jutjat Social número 21 de Barcelona va estimar la demanda del maquinista i va declarar improcedent el seu acomiadament partint de la dada errònia que no havia arribat a realitzar cap tasca.

Per la seva banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va revocar aquesta sentència d'instància i va declarar la procedència de l'acomiadament en haver-se acreditat que sí que va realitzar el trajecte d'anada encara que no el de tornada pel motiu assenyalat.

Aquesta sentència considera que a l'afectat se li imposa una diligència i lleialtat amb més rigor per la responsabilitat del càrrec ostentat i la tasca realitzada consistent en el transport col·lectiu de viatgers en línia d'alta velocitat.

El TS hi veu reincidència

Una altra dada tinguda en compte pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ser la reincidència.

En el seu recurs de cassació per a la unificació de doctrina, el conductor del tren aportava una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria que va considerar improcedent l'acomiadament d'un repartidor d'una empresa de congelats que en un control de la Guàrdia Civil va donar 0,66 mg en sang i al qual se li va retirar el carnet de conduir durant deu mesos.

Per al Tribunal Suprem, són supòsits diferents ja que ni el càrrec és el mateix en cada cas, ni tampoc l'activitat laboral desenvolupada ni la responsabilitat que comporta, apreciant, a més, reincidència en la sentència del conductor del tren.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Les flames, que no es van estendre a la zona boscosa, van afectar una petita àrea dels vorals de...

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

?L'Ajuntament demana al Patronat Santa Creu que retoqui l'avantprojecte presentat aquest estiu, ja...

Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Enllaços recomanats: Premis cinema