Primera alegria de l'any (i en molt de temps) per als gestors del cinquantenari Aeroport Girona-Costa Brava: l'abril passat el trànsit de passatgers va créixer un 31% respecte al mateix mes de 2016, i els vols, un 25%. Segons les dades que va donar a conèixer ahir l'empresa pública Aena 183.474 persones van volar en algun dels 1.797 vols que van aterrar o es van enlairar des de la pista de Vilobí d'Onyar. Aquestes xifres situen l'aeròdrom com el setzè d'Espanya en tràfic de passatgers (escala cinc posicions) i dinovè en nombre d'operacions.

Si es comparen les dades d'abril amb les del març passat, l'increment és molt més notable: en el tercer mes de l'any van passar per l'aeroport 63.805 usuaris, 119.669 menys que en el quart. L'increment espectacular de passatgers d'un mes a l'altre s'explica també pel calendari de les vacances de Setmana Santa: la Pasqua 2016 va caure al març; la del 2017, a l'abril (de Diumenge de Rams a Dilluns de Pasqua passats les diverses línies aèries que operen a Vilobí van programar 390 vols i van ofertar 73.500 seients). Amb les dades d'abril a la mà, el de Girona se situa per davant dels aeroports de Vigo, Granada-Jaén, Saragossa, Pamplona i Reus, entre d'altres, en el rànquing de pistes amb més trànsit de passatgers.

El 2009, l'Aeroport Girona-Costa Brava, amb 5,28 milions d'usuaris, es convertia en el vuitè en nombre de passatgers dels 49 que gestiona Aena. La millor classificació del segle, que apropava les instal·lacions de Vilobí als grans, als que juguen a la «primera divisió» de l'aire de fa molts anys: només Adolfo Suárez-Barajas, a Madrid, l'etern «campió»; Barcelona, històricament abonat a la segona posició; Palma de Mallorca; Màlaga; Gran Canària i Tenerife Sur tenien més usuaris.

L'aeroport «de Montmeló»

L'activitat operativa de l'aeroport gironí es manté elevada aquest cap de setmana per l'arribada de 124 vols privats que transportaran pilots i personalitats fins a Circuit de Catalunya, a Montmeló (Vallès Oriental), que demà aculll el Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1. Hi ha 62 arribades i 62 sortides previstes, va informar ahir Aena.

La majoria de la seixantena d'aeronaus provenen del Regne Unit, de França, d'Àustria i d'Itàlia. La previsió d'Aena apunta que demà diumenge serà el dia amb més moviment, amb un total de 40 operacions confirmades. Fonts d'Aena precisen que el nombre final de vols privats podria superar les previsions, ja que, a diferència de les rutes comercials, es tracta de trajectes que es programen amb poc de temps de marge. També acollirà vols privats amb motiu del gran premi de Fórmula-1 (178) l'aeroport de Barcelona-el Prat, amb 98 arribades i 87 sortides. De fet, l'aeròdrom barceloní va rebre els primers jets dijous passat (25 aterratges en conjunt). Això no obstant, a Barcelona-el Prat demà també serà el dia amb més sortides, ja que n'hi ha 22 de previstes. La gran majoria d'aeronaus procedeixen del Regne Unit i de França.