Oposició frontal del territori a la línia d'alta tensió que Red Eléctrica projecta per connectar la MAT amb la subestació de Juià, al Gironès. Els veïns i els ajuntaments dels cinc pobles afectats s'han unit en una plataforma, Salvem la Llera del Ter, i lluitaran per aturar el projecte. Sostenen que la línia de 220 kV és una «aberració mediambiental», que afectarà «greument» el territori i que obeeix a un model energètic obsolet.

La nova línia de 220 kV projectada per Red Eléctrica ha de connectar la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis (de la qual ara se n'han començat les obres) amb la d'Endesa a Juià. En total, tindrà 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. La línia, que té un pressupost d'1,89 MEUR, afectarà cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis.

Els impulsors de la plataforma Salvem la Llera del Ter critiquen que el projecte els ha arribat «de la nit al dia» i quan la tramitació ja estava avançada. Per això, els opositors s'han unit amb l'objectiu que s'escolti la veu del territori, que no és altra que aturar la línia.

La plataforma es va presentar ahir al matí al castell de Cervià de Ter. Lloc des d'on es veu tota la plana que quedarà afectada pel traçat dels 220 kV.

Una de les portaveus, Mar Masfarré, va assegurar que la línia d'alta tensió suposa «una aberració ambiental» i crearà «una ferida irreversible» al territori. «Es projecten una vintena de torres de fins a 50 metres d'alçada», va criticar.

La plataforma considera que la línia no té raó de ser i que afectarà «zones rurals protegides», que «hipotecarà» els municipis per on creua, que el seu traçat és «incompatible» amb el planejament urbanístic i que els motius que al·lega Red Eléctrica -la millora de l'eficiència- no s'aguanten.

La plataforma ciutadana neix en paral·lel a les veus contràries que ja han aixecat els pobles afectats. Els municipis han presentat al·legacions al projecte i el ple de Celrà ja va aprovar, per unanimitat, una moció de rebuig. El document també ha rebut el suport de l'Ajuntament de Sant Jordi Desvalls i s'ha enviat a la resta de consistoris -Sant Julià el debatrà aquesta setmana- i al Consell Comarcal.

A la presentació de la plataforma hi van assistir els alcaldes de Celrà, Sant Julià de Ramis i Sant Martí Vell, a més de representants de la resta dels consistoris. L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, va criticar que Red Eléctrica «aparegués de cop» a l'Ajuntament, quan el projecte de la línia ja era públic, «a dir-nos que no ens podíem queixar, perquè ens donarien compensacions». «Una vergonya de trobada, perquè es pensaven que amb 5.000 euros el poble s'agenollaria», va subratllar.

Els alcaldes ara planegen reunir-se amb representants de Medi Ambient perquè, com va precisar l'alcalde de Celrà, «s'adonin de la destrossa paisatgística i ecològica que suposa el projecte per als nostres municipis, i que un cop feta la línia, això és irreversible».