L'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe), dependent del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, va informar ahir que l’Estat ocupa la posició 16 de la llista de països afectats per les diferents variacions del virus WannaCry amb 1.200 infeccions.

Des de l'inici de l'atac divendres passat i fins ara s'han identificat en el món més de 230.000 equips infectats per les diferents variants d'aquest virus en un total de 179 països.

Els més afectats són la Xina, Rússia, Estats Units i el Regne Unit, on es destaca que hauria afectat a sistemes o xarxes que podrien haver impactat en serveis essencials de salut, transport o sistema financer, si bé aquestes infraestructures no eren l'objectiu principal del ciberatac.

Des del CERT de Seguretat i Indústria (Certsi) s'han identificat almenys tres variants del virus, el que indica que en aquest ciberatac estan involucrats diferents virus informàtics de la mateixa família.

Aquesta tercera variant realitza un intent de connexió a una pàgina web codificada internament com a primer pas abans de començar a xifrar els documents de l'equip.

El Certsi, en col·laboració amb altres organitzacions nacionals i internacionals de ciberseguretat, ha tingut accés a les adreces IP espanyoles infectades per una de les variants del virus, fet que ha permès que s'iniciï el procediment per a realitzar la notificació als afectats, ja sigui directament o a través dels proveïdors d'accés a internet amb els quals ja hi ha establerts acords.

Pel que fa als operadors estratègics nacionals, s'ha confirmat la infecció en menys d'una desena i des del Certsi s'està en contacte permanent per proporcionar-los mètodes per protegir-se i evitar la propagació del virus informàtic.

A més, se'ls ha aconsellat efectuar les denúncies que considerin oportunes a través de l'Oficina de Coordinació Cibernètica del CNPIC, mitjançant el correu electrònic (ses.occ@interior.es), per coordinar la gestió del cas de forma conjunta per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Entre les recomanacions realitzades figura seguir informats mitjançant els canals oficials i de les actualitzacions periòdiques dels avisos.

A més, s'aconsella actualitzar els equips amb els últims pedaços de seguretat publicats pel fabricant, no obrir fitxers, adjunts o enllaços de correus electrònics no fiables, ni contestar a aquest tipus de ­correus.