Una tona i mitja en un matí és el que varen recollir una quinzena de veïns de Castellfollit de la Roca dissabte passat. Segons ha explicat l'alcalde, Miquel Reverter (ERC), la recollida va tenir lloc en unes feixes situades sota de la cinglera per la part del rierol Turonell.

Reverter ha apuntat que van recollir bidons blaus dels que es fan servir per recollir aigua per al reg dels horts, ferros, fustes, materials de construcció i electrodomèstics.

El volum i el pes del material recollit és similar al de l'acció que els veïns ja van fer l'any passat en el context de la diada Let's Clean Up Europe! Es tracta d'un dia destinat fer accions de neteja del medi ambient de manera simultània a totes les localitats d'Europa que s'hi apunten.

Instituts

Enguany a la Garrotxa han participat Castellfollit de la Roca, l'Institut Bosc de la Coma d'Olot , l'Escola Finestres de Mieres i la Vall d'en Bas. L'acció de la Vall d'en Bas tindrà lloc el proper cap de setmana. La faran als llocs assenyalats per les associacions de veïns com a necessària.

L'alcalde ha explicat que l'acció de dissabte va tenir lloc en un sector proper al de l'any passat. Llavors van trobar veritables antiguitats. Per exemple un orinal del segle XIX i una rentadora manual de principis del segle XX.

Reverter ha assenyalat que cada any fan un sector, perquè sobre la base del voluntariat és impossible fer tota la cinglera. Va comptabilitzar que per fer tota la cinglera es necessitarien moltes jornades i molts voluntaris i va preveure que en una neteja completa la recollida podria ser de 20 tones de residus.

La zona de sota la cinglera és de difícil accés. Hi ha senders molt estrets i vorejats d'esbarzers, espinals, argelagues i ortigues. A més, s'ha de creuar el rierol per damunt de rocs.

A més, els participants es van haver d'enfilar per camins amb molt pendent per tal de transportar els residus als carrers del nucli urbà, on van ser recollits pel camió de recollida d'escombraries. Per tal de dur els residus fins dalt, els veïns varen fer servir galledes, caixes de cartó i d'altres instruments.

L'espessor de la vegetació ha fet que durant dècades s'hi hagin acumulat residus, molts d'ells encara anteriors a la creació del servei públic de recollida d'escombraries, a la dècada dels setanta. El problema més gran és el plàstic, perquè encara que passi molt de temps l'acció de l'entorn no li fa efecte.

A més de l'acció de recollida d'escombraries anual, els veïns de Castellfollit es reuneixen bona part dels caps de setmana per tal de netejar els senders que voregen o s'enfilen per la cinglera.

La idea és facilitar l'accés i preservar l'entorn. Gràcies a neteges van recuperar un camí que puja de baix del cingle fins al poble.