La Garrotxa fa una crida a les famílies per a l'acolliment d'infants

A la comarca hi ha tres casos de nens majors de 7 anys que necessiten ser acollits · Una campanya informativa intentarà conscienciar la població amb exposicions a diferents espais públics d´Olot davant dels desconeixement d´aquest sistema

16.05.2017 | 10:45
D´esquerra a dreta, Anglès Russiñol, Josep Berga, Conxi Martínez i Maite Marcó.

«L´acolliment familiar és un recurs que es fa servir quan a un infant la societat li ha fallat», va definir ahir Conxi Martínez (la directora general d´AD Iniciatives Socials). Segons ella, la família acollidora rep un infant o més d´entre 0 i 18 anys i segons la urgència l´acull durant 8 mesos o d´1 a 2 anys i hi ha un acolliment permanent, quan la possibilitat de retorn a les famílies d´origen és molt baix.

La diferència amb l´adopció és que les famílies d´acollida no afillen i les d´adopció sí. Va apuntar que l´acolliment és remunerat, en el sentit que l´Administració paga les despeses de la criança de l´infant.

Conxi Martínez va fer la descripció de l´acolliment a la roda de premsa feta per l´Institut Català de l´Acolliment i l´Adopció, AD´Iniciatives Socials i el Consorci d´Acció Social de la Garrotxa.

A la compareixença van presentar una campanya destinada a donar a conèixer l´acolliment familiar com un recurs de protecció adreçat als infants que no poden conviure amb la seva família.

Per tal de donar a conèixer l´acolliment familiar, el 31 de maig a les 19,30 hores, a la Sala d´Actes de l´Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc una xerrada informativa sobre l´acolliment familiar. L´Adriana Joan, tècnica de l´Equip d´Atenció a la Infància i l´Adolescència i una família acollidora amb una àmplia experiència en l´acolliment familiar seran els encarregats de pronunciar una conferència que portarà per títol: L´Acolliment Familiar.

També des d´avui i fins al 12 de juny hi haurà informació dedicada. En concret, hi haurà plafons informatius a la Biblioteca Marià Vayreda (del 15 al 20 de maig), l´Àrea Bàsica de Salut (del 22 al 26 de maig), l´Orfeó Popular Olotí (20, 21,27 i 28 de maig), Cinemes Olot (del 29 de maig al 5 de juny) i el Consorci d´Acció Social de la Garrotxa (del 6 al 12 de juny).

La Garrotxa

La coordinadora dels Serveis d´Infància i Família del CASG. Maité Marcó va explicar que l´origen de la campanya està en la necessitat de trobar acollida per a 3 infants majors de 7 anys de la comarca. Va precisar que poden ser acollits per famílies de qualsevol lloc de Catalunya. Va dir: «Necessiten una família per créixer».

Va explicar que a la comarca hi ha 3 situacions de necessitat d´acollida i va explicar que també hi ha famílies col·laboradores. Va definir que es tracta de famílies que acullen els caps de setmana o en períodes de vacances.

Abans, Conxi Martínez havia explicat que les famílies acollidores han de passar per una validació. Es tracta d´una valoració feta per un equip de psicòlegs i treballadors socials.

Els professionals valoren el grau de motivació. Fan cursos de formació i el psicòleg els entrevista. Al final, hi ha un informe sobre la posició social de la família i l´entorn que ocupa en la societat.

En el decurs de l´acte Agnès Russiñol (Institut Català de l´Acolliment i de l´Adopció) va precisar que un cop establerta l´acollida, les famílies reben una prestació econòmica mensual que equival al valor de la criança.

Així mateix, tenen el suport tècnic dels professionals de l´Àrea d´Acolliments Familiars d´AD´Inciatives Socials, format per psicòlegs, treballadors socials, educadors socials i pedagogs.

Cultura de l´acolliment

Agnès Russiñol va explicar que la campanya té l´objectiu de trobar famílies acollidores i també de difondre la cultura de l´acolliment. Va assenyalar que una enquesta feta el 2014 va demostrar que només un 50% de la població catalana desconeixia l´acolliment familiar. En canvi, sí que coneixien l´adopció. Va explicar l´existència d´un pla de suport a les famílies acollidores.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Les flames, que no es van estendre a la zona boscosa, van afectar una petita àrea dels vorals de...

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

?L'Ajuntament demana al Patronat Santa Creu que retoqui l'avantprojecte presentat aquest estiu, ja...

Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Enllaços recomanats: Premis cinema