Arran de la confirmació per part dels Mossos d'Esquadra de dos casos de Balena Blava (un joc que incita a superar diversos reptes fins arribar al suïcidi) a Girona, el Departament d'Enseyament, va explicar ahir el delegat a la província, Josep Polanco, ha estès el seguiment a altres adolescents, preventivament.

En aquesta línia, el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament va revelar que els han arribat «informacions» que els han dut a verificar si hi ha altres joves que hagin pogut participar en aquest fenomen. «És evident que si ha arribat als telèfons d'aquests joves pot haver-hi altra mainada que hi hagi entrat en contacte», ha remarcat. Això no obstant, Polanco fa una crida a la «tranquil·litat» i demana col·laboració a les famílies per tal que «de seguida que es detecti el mínim indici» els ho comuniquin per poder actuar. El delegat d'Ensenyament admet que els preocupa «l'impacte» que aquest fenomen pot tenir entre els adolescents i assegura que s'està treballant coordinadament amb el Departament de Salut i els Mossos d'Esquadra per abordar-lo.

El joc, un risc

De la seva banda, els Mossos d'Esquadra investiguen aquests dos casos juntament amb quatre més que s'han identificat a altres centres de Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Balaguer. Polanco no concreta, per ara, quants adolescents són seguits pel Departament, ni tampoc en quins centres educatius s'han registrat els casos. Malgrat això, ha admès que l'arribada de la Balena Blava a Girona els preocupa: «És molt perillós i posa en risc les persones», assenyala.

Estratègia conjunta

El responsable d'Ensenyament a Girona assegura que el departament treballa coordinadament amb el de Salut i amb els Mossos d'Esquadra per abordar la problemàtica. «Hi estem treballant per donar l'atenció psicològica que moltes vegades necessiten aquestes persones i les famílies però també amb els Mossos, perquè al darrere hi ha una activitat delictiva», exposa.

Nous cicles formatius

Josep Polanco va fer aquestes declaracions durant la presentació a Figueres dels cicles de formació professional per al curs 2017-2018. L'institut Olivar Gran de la ciutat, en coordinació amb l'Escola d'Hostaleria, impartiran a partir del setembre el cicle formatiu de grau superior de Guia, informació i assistència turística (perfil d'animació turística en la modalitat dual, que ofereix pràctiques en empreses). També s'hi podrà cursar el cicle formatiu de grau mitjà en Forneria, pastisseria i confiteria. El delegat d'Ensenyament remarca la importància de la nova oferta formativa, que «obre» a la família de l'hostaleria «el component turístic», una especialització molt reivindicada al territori. Ambdós cicles oferiran enguany un primer curs i l'any vinent s'hi incorporarà el segon, amb capacitat cadascun per a una trentena d'alumnes. El progressiu creixement de l'oferta es regeix, diu Polanco, per un estudi elaborat a la comarca on es detectaven les principals necessitats i reivindicacions de la zona.