Un tall de llum deixa fora de joc els ordinadors dels CAP

Un problema en el subministrament elèctric a la seu de l´ICS va afectar durant tot el matí els centres de Girona, Blanes, Olot i Banyoles Salut desvincula l'avaria del ciberatac mundial

16.05.2017 | 10:45
Personal del CAP de Banyoles quan hi va haver l´afectació en l´activitat pel problema informàtic

Una avaria informàtica provocada per un tall d'electricitat va deixar ahir durant unes hores fora de servei els ordinadors dels centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), l'empresa pública que gestiona prop d'una trentena d'equips de primària a les comarques gironines i l'hospital Josep Trueta de Girona. Un tall en el subministrament elèctric al Centre Corporatiu de l'ICS al carrer Balmes de Barcelona va causar des de primera hora problemes de connexió amb l'estació clínica d'atenció primària, l'anomenada ECAP, i va afectar sobretot la programació de visites i la prescripció de la recepta electrònica des dels ambulatoris catalans fins que va quedar resolta al migdia.

Fonts del Departament de Salut van remarcar que la cobertura del servei assistencial va quedar «garantida» en tot moment i que la incidència «en cap cas» va ser deguda al ciberatac informàtic d'abast mundial que es va iniciar divendres i que, entre d'altres, va afectar el sistema de salut britànic i la companyia Telefónica, l´empresa que serveix el sistema d'internet a l'ICS. En el mateix sentit es va pronunciar Telefónica, que va apuntar a «un problema elèctric en els servidors» que va obligar a reinicialitzar el sistema informàtic de l´ICS.

L´afectació va ser generalitzada arreu del territori i per garantir l'atenció a la ciutadania, un cop detectada la incidència es va posar en marxa el Pla de Contingència i els professionals dels ambulatoris i dispensaris van poder donar resposta a les consultes, tant a les programades com a les urgents.

Va patir incidències l´atenció primària de Girona ciutat, on durant més de mig matí no es va poder accedir als historials clínics; d´Olot, que va haver de reprogramar algunes visites, així com els centres de Blanes i Canet, on les urgències es van atendre manualment i es van canviar de data algunes visites de seguiment per la dificultat d´accedir a les històries clíniques, van detallar ahir des del sindicat Metges de Catalunya.

Segons recull l´ACN, un altre dels CAP afectats va ser Banyoles, on les gestions que requerien consultar dades d'altres centres, com ara resultats d'analítiques o fer derivacions de pacients, no es podien fer. Des del centre es va decidir avançar les visites a domicili que hi havia programades del dia, que normalment es fan cap al migdia.

En el cas de la demarcació, abans de les dues del migdia ja s'havia resolt la incidència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La comunitat musulmana de Ripoll diu que se sent "sola" i demana ajut psicològic

La comunitat musulmana de Ripoll diu que se sent "sola" i demana ajut psicològic

El president de l'entitat, Ali Yassine, reitera que no tenen la culpa del que ha passat i que mai...

Les esquerres, sindicats i entitats de Girona signen un manifest conjunt a favor del referèndum i criden a participar

Les esquerres, sindicats i entitats de Girona signen un manifest conjunt a favor del referèndum i criden a participar

Els impulsors de la iniciativa alerten que defensaran les "institucions ciutadanes" si són...

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home de 45 anys va patir ahir una aturada cardíaca mentre participava a la 44a Travessia de...

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Representants de Sant Joan de l'Albera, Rosselló, van participar ahir a la Festa Major de...

Una acció pro-referèndum tapa una obra de Lluís Roura al municipi de Porqueres

Una acció pro-referèndum tapa una obra de Lluís Roura al municipi de Porqueres

Alguns veïns del poble no veuen bé que propaganda d'una determinada opció política serveixi per...

Enllaços recomanats: Premis cinema