Els programes de cribratge de càncer dels quals 169 van ser l'any passat. Des que es van posar en marxa a la regió sanitària de Girona el 2001 i fins el 2016 els plans de detecció precoç han ajudat a diagnosticar 1.568 càncers de mama i 91 de còlon i recte. Al 2016, van ser 91 els càncers de mama detectats i 78 els colorrectals a les comarques gironines gràcies a aquests programs desplegats pel Departament de Salut, una mesura clau per diagnosticar aviat la malaltia i millorar-ne el pronòstic.

Des que el 2001 es va iniciar el desplegament del programa de detecció precoç de càncer de mama a la regió sanitària de Girona, hi ha hagut 345.405 participants, mentre que el càncer de còlon i recte s'han fet les proves 142.179 participants des de 2013, quan es va donar el tret de sortida a la seva implantació a la demarcació. En ambdós casos la població convidada a participar-hi ha de tenir entre 50 i 69 anys, malgrat que en el cas de mama només es convida a les dones.

El risc de càncer de mama, el més freqüent en les dones, augmenta amb l'edat, i la majoria de casos es donen en pacients de més de 50 anys. El cribratge convida a fer-se una mamografia cada dos anys les dones d'entre 50 i 69, una etapa en què la detecció precoç s'ha demostrat clarament eficacç, remarca el Departament.

Amb aquesta radiografia de les mames es poden detectar tumors tan petits que fins i tot no són palpables. El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor entre un 25 i un 35%, ja que com més aviat es diagnostica, es disposa de més opcions terapèutiques, sobretot de les menys agressives, és a dir, cirurgia conservadora enlloc de mastectomia.

L'anàlisi de les dades del programa de càncer de mama a la Girona indiquen que compta amb una bona participació tot i que hi ha diferències importants entre comarques: entre el 62% i el 88%. Les zones amb millors xifres de participació són el Baix Empordà i el Ripollès, mentre que les que presenten menys adhesió són el Gironès i el Pla de l'Estany, indica el Departament de Salut.

La cobertura del Programa a la Regió Sanitària arriba al 81,86% i la prevalença és de 4,65 casos de càncer per cada mil dones cribrades.

Pel que fa al Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte, que es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta, es va començar a implantar l'any 2013 per la comarca del Baix Empordà, on ja s'està fent la tercera ronda. Durant l'any 2015 el programa es va anar implantant progressivament a tota la regió sanitària, primer a la Garrotxa i al Ripollès i uns mesos més tard a la resta de la província, on estarà desplegat del tot a finals d'any.

Anualment es diagnostiquen a Catalunya més de 4.000 casos nous de tumors colorectals, una malaltia que s'ha convertit en la segona causa de mort per càncer. La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Tot i això, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer.

El temps mitjà necessari per completar aquesta progressió és llarg, probablement de deu o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.