El cribratge ha diagnosticat precoçment el càncer a 1.685 gironins des de l'any 2001

L'any passat es van detectar 78 casos de tumors colorectals i 91 de mama a les comarques gironines a través del programa de Salut, una mesura clau per millorar el pronòstic de la malaltia · Més de 487.500 persones de Girona s'han fet les proves

18.05.2017 | 07:14
El «kit» per a la prova de sang en femta, que s´ha de recollir a la farmàcia amb la invitació de Salut.

Els programes de cribratge de càncer han permès detectar precoçment la malaltia a 1.685 gironins, dels quals 169 van ser l'any passat. Des que es van posar en marxa a la regió sanitària de Girona el 2001 i fins el 2016 els plans de detecció precoç han ajudat a diagnosticar 1.568 càncers de mama i 91 de còlon i recte. Al 2016, van ser 91 els càncers de mama detectats i 78 els colorrectals a les comarques gironines gràcies a aquests programs desplegats pel Departament de Salut, una mesura clau per diagnosticar aviat la malaltia i millorar-ne el pronòstic.

Des que el 2001 es va iniciar el desplegament del programa de detecció precoç de càncer de mama a la regió sanitària de Girona, hi ha hagut 345.405 participants, mentre que el càncer de còlon i recte s'han fet les proves 142.179 participants des de 2013, quan es va donar el tret de sortida a la seva implantació a la demarcació. En ambdós casos la població convidada a participar-hi ha de tenir entre 50 i 69 anys, malgrat que en el cas de mama només es convida a les dones.

El risc de càncer de mama, el més freqüent en les dones, augmenta amb l'edat, i la majoria de casos es donen en pacients de més de 50 anys. El cribratge convida a fer-se una mamografia cada dos anys les dones d'entre 50 i 69, una etapa en què la detecció precoç s'ha demostrat clarament eficacç, remarca el Departament.

Amb aquesta radiografia de les mames es poden detectar tumors tan petits que fins i tot no són palpables. El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor entre un 25 i un 35%, ja que com més aviat es diagnostica, es disposa de més opcions terapèutiques, sobretot de les menys agressives, és a dir, cirurgia conservadora enlloc de mastectomia.

L'anàlisi de les dades del programa de càncer de mama a la Girona indiquen que compta amb una bona participació tot i que hi ha diferències importants entre comarques: entre el 62% i el 88%. Les zones amb millors xifres de participació són el Baix Empordà i el Ripollès, mentre que les que presenten menys adhesió són el Gironès i el Pla de l'Estany, indica el Departament de Salut.

La cobertura del Programa a la Regió Sanitària arriba al 81,86% i la prevalença és de 4,65 casos de càncer per cada mil dones cribrades.

Pel que fa al Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte, que es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta, es va començar a implantar l'any 2013 per la comarca del Baix Empordà, on ja s'està fent la tercera ronda. Durant l'any 2015 el programa es va anar implantant progressivament a tota la regió sanitària, primer a la Garrotxa i al Ripollès i uns mesos més tard a la resta de la província, on estarà desplegat del tot a finals d'any.

Anualment es diagnostiquen a Catalunya més de 4.000 casos nous de tumors colorectals, una malaltia que s'ha convertit en la segona causa de mort per càncer. La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Tot i això, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer.

El temps mitjà necessari per completar aquesta progressió és llarg, probablement de deu o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un corriment de terres a Vilademuls, nou contratemps per desdoblar l´N-II

Un corriment de terres a Vilademuls, nou contratemps per desdoblar l´N-II

Un corriment de terres al tram de desdoblament de la carretera N-II al seu pas pel municipi de...

Les taxes aeroportuàries frenen l´impuls de Girona com a quarta pista del Prat

Les taxes aeroportuàries frenen l´impuls de Girona com a quarta pista del Prat

L'estudi encarregat per l'Ajuntament gironí conclou que volar a Vilobí d'Onyar només és un 47 per...

L´Ajuntament de Llagostera comença a gestionar un habitatge d´emergència social

L´Ajuntament de Llagostera comença a gestionar un habitatge d´emergència social

L'Ajuntament de Llagostera i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya han signat un conveni...

Treballadors de la UCI Pediàtrica del Trueta alerten que encara és insuficient

Treballadors de la UCI Pediàtrica del Trueta alerten que encara és insuficient

?El personal denuncia que falten llits per evitar trasllats a Barcelona, monitors i més material

Fruita més madura, porcs més desganats

Fruita més madura, porcs més desganats

La forta calor escurça un 30% el període de maduració de la fruita, sobretot de préssecs i...

Enllaços recomanats: Premis cinema