Olot experimentarà el programa de finançament de les millores d'eficiència energètica en edificis residencials conegut com a PACE. Es tracta d'un planejament que ja s'ha expandit pels Estats Units a partir d'una experiència al comtat de Sonoma, a Califòrnia.

La idea és que la versió europea del programa PACE, coneguda com a EUROPACE, tingui l'inici a Olot i la Garrotxa.

Ahir, Jane Elias (coordinadora del programa d'eficiència energètica PACE a la ciutat californiana de Sonoma) va explicar que PACE és un programa de finançament de les millores d'eficiència energètica en edificis residencials i comercials.

Segons ella, PACE posa a l'abast de les famílies un finançament associat a la propietat que es pot tornar en un mínim de 20 anys. El crèdit és a un interès molt baix, perquè està garantit per l'Administració. El crèdit es pot destinar a qualsevol inversió destinada a millorar el medi ambient. Per exemple, calderes de biomassa, plaques solars, tancaments hermètics de finestres o més sofisticades com la utilització d'internet per monitorar el consum energètic

A més del finançament, el programa facilita el contacte amb empreses acreditades de la zona. També facilita la reconversió de professionals al sector de les noves energies.

Elias va indicar que el programa a més de generar un important estalvi en la despesa energètica i una millora en la qualitat de vida i confort dels usuaris, facilita la creació de llocs de treball en l'àmbit de l'economia verda.

Va posar d'exemple que als Estats Units el programa ha finançat projectes per valor de 3.300 milions de dòlars i ha creat 29.000 llocs de treball.

La previsió de l'Ajuntament d'Olot

Olot és una ciutat que disposa d'una illa d'energies sostenibles que abasta gran part dels edificis públics del centre i compta amb un pla d'aplicació de sistemes d'energies sostenibles als edificis públics.

Això no obstant, han comptat que un 28% de les emissions de CO2 a l'atmosfera provenen dels edificis residencials. Aquest percentatge és el que ha motivat l'Ajuntament, empès pels professionals del sector, a contactar amb Jane Elias i el programa Europace. L'alcalde, Josep Maria Corominas (PDeCAT) va explicar que les emissions de CO2 més importants són les provinents dels cotxes i dels camions. Va indicar que la intenció de l'Ajuntament és apostar pel cotxe elèctric i va visionar un cotxe alimentat amb energia de plaques solars.