Cases amb energia sostenible: de Califòrnia a la Garrotxa

Aplicaran l'experiència d'un pla de préstecs tous que a partir d'una prova a la ciutat americana de Sonoma s'ha escampat per tots els EUA ?Serà la primera localitat d'Europa que provarà els crèdits

18.05.2017 | 10:41
Jane Elias (coordinadora de PACE a Califòrnia).

Olot experimentarà el programa de finançament de les millores d'eficiència energètica en edificis residencials conegut com a PACE. Es tracta d'un planejament que ja s'ha expandit pels Estats Units a partir d'una experiència al comtat de Sonoma, a Califòrnia.

La idea és que la versió europea del programa PACE, coneguda com a EUROPACE, tingui l'inici a Olot i la Garrotxa.

Ahir, Jane Elias (coordinadora del programa d'eficiència energètica PACE a la ciutat californiana de Sonoma) va explicar que PACE és un programa de finançament de les millores d'eficiència energètica en edificis residencials i comercials.

Segons ella, PACE posa a l'abast de les famílies un finançament associat a la propietat que es pot tornar en un mínim de 20 anys. El crèdit és a un interès molt baix, perquè està garantit per l'Administració. El crèdit es pot destinar a qualsevol inversió destinada a millorar el medi ambient. Per exemple, calderes de biomassa, plaques solars, tancaments hermètics de finestres o més sofisticades com la utilització d'internet per monitorar el consum energètic

A més del finançament, el programa facilita el contacte amb empreses acreditades de la zona. També facilita la reconversió de professionals al sector de les noves energies.

Elias va indicar que el programa a més de generar un important estalvi en la despesa energètica i una millora en la qualitat de vida i confort dels usuaris, facilita la creació de llocs de treball en l'àmbit de l'economia verda.

Va posar d'exemple que als Estats Units el programa ha finançat projectes per valor de 3.300 milions de dòlars i ha creat 29.000 llocs de treball.

La previsió de l'Ajuntament d'Olot és aplicar de manera pràctica el programa presentat per Jane Elias a partir del 2019.

Olot és una ciutat que disposa d'una illa d'energies sostenibles que abasta gran part dels edificis públics del centre i compta amb un pla d'aplicació de sistemes d'energies sostenibles als edificis públics.

Això no obstant, han comptat que un 28% de les emissions de CO2 a l'atmosfera provenen dels edificis residencials. Aquest percentatge és el que ha motivat l'Ajuntament, empès pels professionals del sector, a contactar amb Jane Elias i el programa Europace. L'alcalde, Josep Maria Corominas (PDeCAT) va explicar que les emissions de CO2 més importants són les provinents dels cotxes i dels camions. Va indicar que la intenció de l'Ajuntament és apostar pel cotxe elèctric i va visionar un cotxe alimentat amb energia de plaques solars.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Rescaten un paleta afectat per un cop de calor a Llagostera
Rescaten un paleta afectat per un cop de calor a Llagostera

Rescaten un paleta afectat per un cop de calor a Llagostera

L´home, de 53 anys i veí de Cassà de la Selva, treballava en un teulat d´un edifici del nucli antic

La Jonquera es blinda contra els focs després del gran incendi del 2012

La Jonquera es blinda contra els focs després del gran incendi del 2012

El municipi ha començat a aplicar els plans d'autoprotecció obrint franges al voltant del nucli...

Cinc noves reines de vespa asiàtica localitzades al dia

Cinc noves reines de vespa asiàtica localitzades al dia

La Selva, l'Alt Empordà i la Garrotxa, les comarques on aquest insecte invasor és més present ·...

A Nova York des de Ryanair.com

A Nova York des de Ryanair.com

Un acord amb Air Europa faculta la línia aèria irlandesa per vendre vols a Amèrica · Són 20 rutes...

Alliberades tortugues d´estany en el tram del riu Ter a Flaçà

Alliberades tortugues d´estany en el tram del riu Ter a Flaçà

Diversos exemplars de tortugues d'estany van ser alliberades ahir al riu Ter al seu pas per...

Unes 700 persones al setzè sopar benèfic de l´Oncolliga

Unes 700 persones al setzè sopar benèfic de l´Oncolliga

Prop de 700 persones van assistir ahir al vespre a la setzena edició del sopar...

Enllaços recomanats: Premis cinema