La plantilla de funcionaris de l'Estat a les comarques gironines es troba en una situació «alarmant». La davallada de personal, agreujada en els últims 7 anys, afecta tots els nivells, tant el personal civil com les forces de seguretat, i té una repercussió directa en els serveis als ciutadans -els sindicats alerten d'un «col·lapse»- i a les condicions laborals dels empleats. El problema de fons és que Girona és un destí «poc atractiu». Per venir no hi ha incentius com el plus econòmic que hi ha al País Basc, Canàries, Madrid, Navarra, Ceuta i Melilla. L'elevat cost de vida i les males comunicacions (com el preu del TAV) fan que les places disponibles a Girona no es cobreixin. «Pocs volen venir» i els que hi són demanen el trasllat a altres punts de l'Estat tan bon punt s'anuncien convocatòries.

Per un costat, els funcionaris «civils» (com serien els de Trànsit) han patit un descens del 23,82%, la xifra més alta de tot Catalunya. Dels 1.520 funcionaris del 2009 ara n'hi ha 1.158. És a dir, 362 treballadors menys, segons les dades del Butlletí estadístic del personal al servei de les administracions públiques publicades al web de la secretaria d'Estat de Funció Pública.

Els trasllats i jubilacions són els principals motius de la situació «alarmant», qualifica la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), pels «elevats preus i la mala comunicació a la província» que fan «poc atractiu» el destí. El sindicat planteja millores, com incentius econòmics, substituir les baixes de llarga durada, contractació d'efectius durant les vacances o un augment de la taxa de reposició. De fet, el CSIF es va reunir dilluns a Girona amb el subdelegat de l'Estat i li van transmetre la «preocupació». Segons fonts del sindicat, el subdelegat va «compartir la mateixa preocupació» i els va confirmar que «estan realitzant propostes i treballant» per obtenir aviat resultats visibles.

Saturació de la Policia Nacional

La situació als cossos policials no és millor. Han patit un descens del 8,41%, tot i que també es nodreixen de personal administratiu. A la Policia Nacional . D'uns 410 efectius que tenien es podrien quedar amb 280. Al juny marxarà un nou grup per trasllats i incrementarà el «dèficit policial», apunten des de la Confederació Espanyola de Policia (CEP). «No tenim policies catalans» i venen de fora fins aquí, «on menys es cobra», sense «plus de territorialitat». Reclamen l'incentiu (uns 400 euros) i que Girona sumí més punts per fer-lo «atractiu», com ja es fa en altres destins de l'Estat.

El «col·lapse» a la Policia és evident a les oficines per expedir el DNI. Falten uns 30 administratius i els policies han d'assumir la feina, relaten. Posen d'exemple els grups d'investigació a Lloret. A l'estiu, quan els administratius fan vacances, aquests policies han de deixar «d'investigar» i «fer DNI».

Unitats clau com el pas fronterer més transitat de l'Estat, el de la Jonquera (on hi pot haver 30 i 35 baixes per trasllat deixant els efectius al 50%), Portbou (ocupació del 30% de la plantilla) o Camprodon (50%), fan que la situació sigui «preocupant» i es pugui arribar al «col·lapse» o a haver de tancar comissaries, recorden.

A més, com passa a l'aeroport del Prat, s'espera «un increment del 100% dels vols» a l'aeroport de Girona, on falten «un 30% dels policies». A Palamós, la temporada de creuers «haurà de ser coberta per policies de Sant Feliu de Guíxols, amb una falta d'efectius del 30%». Tot plegat, repercuteix en el servei al ciutadà i, conclouen, en els policies que han de fer un esforç «extra» i treballar «al 120%».