L'hospital de la Cerdanya augmenta el percentatge de pacients de l'Estat francès

?L'equipament sanitari transfronterer s'acosta al 40% projectat en cinc anys atenent més del 30% de francesos en els principals serveis

18.05.2017 | 07:14

L'hospital de la Cerdanya s'acosta al seu repte de tenir el 40% d'usuaris de l'Estat francès, proporció que s'ajustaria a la part del pressupost que hi posa París. El balanç d'activitat del 2016 aprovat per la direcció del centre hospitalari evidencia que, dos any i mig després de l'entrada en funcionament, els usuaris de l'Alta Cerdanya i el Capcir dels principals serveis de l'hospital ja superen el 30%. L'objectiu de la direcció en posar-se en marxa l'equipament era d'assolir el 40% en un termini de cinc anys.

Així, aquest balanç d'activitat del centre transfronterer constata que durant l'any passat el 31,2% dels pacients que van utilitzar el servei de radiologia era de l'Estat francès, és a dir 5,8 punts més que el 25,4% del 2015. Igualment, van ser de l'estat francès el 30,9% dels naixements, quan el 2015 ho van ser el 26,5%.


Desigualtat a consultes externes

El capítol de consultes externes de l'hospital de Puigcerdà és que el que actualment presenta un percentatge més desigual entre els pacients dels dos costats de la frontera. De les 38.700 consultes fetes durant el 2016, el 91,7% van ser a usuaris del costat sud.

No obstant això des de la direcció del centre s'ha valorat com a especialment positiu que el percentatge de pacients de l'Estat francès hagi recuperat dos punts respecte de l'any passat i hagi assolit l'actual 8,3%.

En aquest sentit, l'equip directiu i mèdic de l'hospital transfronterer ha de lluitar en aquest apartat amb el sistema tradicional francès d'atenció mèdica, basat en els metges de família de confiança com antigament es feia a Catalunya.


Satisfacció dels usuaris

El balanç d'activitat de l'any passat també evidencia la satisfacció dels usuaris. Fins al punt que el centre sanitari ceretà ep una mitjana superior al set sobre deu en els principals serveis, segons l'estudi Plaensa de satisfacció dels pacients.

Aquesta anàlisi que encarrega el Departament de Salut estableix que els pacients puntuen amb un 8,6 el tractament de l'embaràs, part i puerperi; amb un 8 el servei de salut mental; o amb un 7,6 el d'Urgències.

La direcció també ha remarcat l'increment en la seguretat dels pacients mesurada, per exemple, amb el consum de solució hidroalcohòlica per la higiene de les mans, que el 2016 va incrementar el 70%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«La millor vacuna és que tothom se senti a gust dins de la diversitat»

«La millor vacuna és que tothom se senti a gust dins de la diversitat»

Més enllà de la tasca policial, mecanismes com els que estan implantant ajuden a detectar...

Cosint les ferides a Ripoll

Cosint les ferides a Ripoll

No és fàcil per a una localitat com Ripoll, de 10.000 habitants, pair que onze joves...

Llagostera inicia els cursos de robòtica i noves tecnologies

Llagostera inicia els cursos de robòtica i noves tecnologies

Llagostera ha iniciat, aquest cap de setmana, la programació dels cursos Llagostera 3.0 al...

Treball participatiu amb entitats de la Bisbal per elaborar el Pla d´acció social

Treball participatiu amb entitats de la Bisbal per elaborar el Pla d´acció social

L'Àrea d'Acció Social i Ciutadania de l'Ajuntament de la Bisbal ha iniciat un...

La Fira de Sant Martirià omple Banyoles

La Fira de Sant Martirià omple Banyoles

La 39a Fira de Sant Martirià, de Banyoles, va arrencar ahir amb el Concurs...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema