El Pla de l'Estany es declara comarca desmilitaritzada i no vol que s'hi facin maniobres

El govern de CiU i ERC i la CUP, a l'oposició, aproven una moció contrària als exercicis fora dels espais militars ?Se sumen al rebuig de la Diputació

19.05.2017 | 09:28
Alguns dels soldats que van fer maniobres la setmana passada.

El Pla de l'Estany s'ha proclamat comarca desmilitaritzada  una setmana després que soldats fessin maniobres, sense previ avís,  als termes municipals de Banyoles, Serinyà i Porqueres. El rebuig a la presència de l'Exèrcit es va formalitzar amb una moció subscrita pels tres partits presents al Consell Comarcal, CiU i ERC a l'equip de govern i la CUP a l'oposició.

Aquest últim grup va presentar a la Junta de portaveus un document similar al que la Diputació de Girona va aprovar al setembre, que convergents i republicans van estar d'acord a portar conjuntament al ple d'ahir. El president del Consell del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, va defensar l'oportunitat de la moció tant per la «manca d'espais adequats i concrets a la comarca per fer aquest tipus de maniobres» com per un «principi de respecte cap a les institucions», ja que l'Exèrcit no va informar de les seves pràctiques ni a la presidència comarcal ni als ajuntaments afectats. Xargay va lamentar que, la setmana passada, van tenir coneixement de la presència dels soldats després que diverses persones veiessin moviments militars. En la seva opinió, «el primer que haurien de fer és dir-ho per poder avisar a la població».

Per la seva banda, el portaveu del grup comarcal de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Non Casadevall, va explicar que «la intervenció de tropes de la setmana passada al Pla de l'Estany» feia necessari que la institució deixés clar el seu posicionament en contra. Per Casadevall, que el Ministeri de Defensa no comuniqui la realització d'aquest tipus d'accions als consistoris o al Consell Comarcal és un altre argument que s'afegeix al fet que, «en aquests moments, és ofensiu que es facin les maniobres».

El matí del dimecres 10 de maig diverses persones van veure soldalts maniobrant per la carretera de l'Estany, a tocar del càmping Llac de Porqueres. Alguns ciutadans es van adreçar al seu Ajuntament per tal de preguntar per aquesta circumstància, de la que no en tenien coneixement. La primera notícia oficial la van rebre a tres quarts d'1 del migdia, quan Banyoles, Porqueres i Serinyà van rebre un correu electrònic del Ministeri de Defensa en el qual els informava que 80 soldats farien exercicis al seu municipi, acompanyats d'un autobús i tres camions. A banda d'aquestes poblacions del Pla de l'Estany, els exercicis militars també van passar per Besalú i Sant Ferriol, a la Garrotxa, sense que els consistoris rebessin cap notificació.

La moció que el Consell del Pla de l'Estany va aprovar ahir demana a les instàncies militars gironines que cessin les maniobres en espais que no siguin estrictament militars, en la línia del que la Diputació de Girona ja va fer el setembre de 2016.

Protestes a Girona i Celrà

Malgrat aquest rebuig institucional, al febrer es van reproduir els exercicis militars, en aquest cas a Girona i Celrà. Aquesta acció va provocar la reacció ciutadana i prop de 150 persones, entre representants de formacions polítiques, entitats cíviques i ciutadans, van participar en dues marxes populars de caràcter pacifista que van sortir, precisament, de Girona i de Celrà per acabar al castell de Sant Miquel; al vespre, es va fer una concentració de rebuig.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty.
La policia confirma que l'imam de Ripoll va morir en l'explosió d'Alcanar

La policia confirma que l'imam de Ripoll va morir en l'explosió d'Alcanar

Segons les autoritats belgues el presumpte cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils va...

El poble natal dels Abouyaaqoub diu que es van radicalitzar a Espanya

El poble natal dels Abouyaaqoub diu que es van radicalitzar a Espanya

Mrirt i tota la seva regió veïna es coneixen com «la fortalesa de l'ateisme» i és famosa per la...

Abatut a trets l´autor de la matança de Barcelona

Abatut a trets l´autor de la matança de Barcelona

El fugitiu s'havia amagat en unes vinyes en ser vist per dos agents i una dona a Sant Sadurní...

El terrorista va fugir a peu des de la Boqueria a la Zona Universitària

El terrorista va fugir a peu des de la Boqueria a la Zona Universitària

El conductor de la furgoneta va apunyalar després el jove de Vilafranca i va robar el seu cotxe...

Divendres reprendran la protesta de les ambulàncies a l´espera de la vaga indefinida

Divendres reprendran la protesta de les ambulàncies a l´espera de la vaga indefinida

Els treballadors del transport sanitari van ajornar l'aturada parcial prevista per la setmana...

Reconeixen l´esforç de deu estudiants olotins amb el premi «Joves i més!»

Reconeixen l´esforç de deu estudiants olotins amb el premi «Joves i més!»

Els deu estudiants d'Olot guanyadors del premi «Joves i més!» van començar ahir la seva estada a...

Enllaços recomanats: Premis cinema