El Pla de l'Estany s'ha proclamat comarca desmilitaritzada una setmana després que soldats fessin maniobres, sense previ avís, als termes municipals de Banyoles, Serinyà i Porqueres. El rebuig a la presència de l'Exèrcit es va formalitzar amb una moció subscrita pels tres partits presents al Consell Comarcal, CiU i ERC a l'equip de govern i la CUP a l'oposició.

Aquest últim grup va presentar a la Junta de portaveus un document similar al que la Diputació de Girona va aprovar al setembreque convergents i republicans van estar d'acord a portar conjuntament al ple d'ahir. El president del Consell del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, va defensar l'oportunitat de la moció tant per la «manca d'espais adequats i concrets a la comarca per fer aquest tipus de maniobres» com per un «principi de respecte cap a les institucions», ja que l'Exèrcit no va informar de les seves pràctiques ni a la presidència comarcal ni als ajuntaments afectats. Xargay va lamentar que, la setmana passada, van tenir coneixement de la presència dels soldats després que diverses persones veiessin moviments militars. En la seva opinió, «el primer que haurien de fer és dir-ho per poder avisar a la població».

Per la seva banda, el portaveu del grup comarcal de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Non Casadevall, va explicar que «la intervenció de tropes de la setmana passada al Pla de l'Estany» feia necessari que la institució deixés clar el seu posicionament en contra. Per Casadevall, que el Ministeri de Defensa no comuniqui la realització d'aquest tipus d'accions als consistoris o al Consell Comarcal és un altre argument que s'afegeix al fet que, «en aquests moments, és ofensiu que es facin les maniobres».

El matí del dimecres 10 de maig diverses persones van veure soldalts maniobrant per la carretera de l'Estany, a tocar del càmping Llac de Porqueres. Alguns ciutadans es van adreçar al seu Ajuntament per tal de preguntar per aquesta circumstància, de la que no en tenien coneixement. La primera notícia oficial la van rebre a tres quarts d'1 del migdia, quan Banyoles, Porqueres i Serinyà van rebre un correu electrònic del Ministeri de Defensa en el qual els informava que 80 soldats farien exercicis al seu municipi, acompanyats d'un autobús i tres camions. A banda d'aquestes poblacions del Pla de l'Estany, els exercicis militars també van passar per Besalú i Sant Ferriol, a la Garrotxa, sense que els consistoris rebessin cap notificació.

La moció que el Consell del Pla de l'Estany va aprovar ahir demana a les instàncies militars gironines que cessin les maniobres en espais que no siguin estrictament militars, en la línia del que la Diputació de Girona ja va fer el setembre de 2016.

Protestes a Girona i Celrà

Malgrat aquest rebuig institucional, al febrer es van reproduir els exercicis militars, en aquest cas a Girona i Celrà. Aquesta acció va provocar la reacció ciutadana i prop de 150 persones, entre representants de formacions polítiques, entitats cíviques i ciutadans, van participar en dues marxes populars de caràcter pacifista que van sortir, precisament, de Girona i de Celrà per acabar al castell de Sant Miquel; al vespre, es va fer una concentració de rebuig.