El Servei d'Emergències Psicològiques de Dipsalut participa en simulacres

?Ha intervingut en la simulació d'un accident aeri a l'aeroport de Girona i en la jornada Dinàmiques en Emergències, celebrada a Platja d'Aro

18.05.2017 | 16:39
Simulacre d´atenció psicològica immediata a una víctima.

El poliesportiu de Platja d'Aro es va convertir, per un dia, en un centre d'acollida per a refugiats d'una catàstrofe. Es tractava només d'un simulacre per tal de practicar el muntatge i gestió d'un espai d'aquest tipus.

El Servei d'Emergències Psicològiques de Dipsalut hi va participar atenent psicològicament les suposades víctimes. Els alumnes del Màster en Intervenció Psicològica en Crisis i Emergències també hi van poder realitzar exercicis pràctics. A més, s'hi va celebrar un taller sobre lideratge comunicatiu i comunicació eficaç en la gestió de les emergències.

L'esdeveniment, celebrat aquest passat 29 d'abril, va estar impulsat per l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Platja d'Aro i va comptar amb la col·laboració de l'ajuntament del municipi, de Creu Roja, d'Axios, de la Universitat de Girona, del Col·legi Oficial de Psicòlegs, de la Generalitat i de Dipsalut.


Simulacre d'accident aeri

Aquests dies, els psicòlegs de Dipsalut especialitzats en emergències han intervingut en un altre simulacre. En aquest cas, el d'un accident d'avió amb víctimes mortals a l'aeroport Girona-Costa Brava.

Al simulacre, s'han avaluat els procediments d'actuació contemplats al Pla d'Autoprotecció de l'Aeroport, la seva inclusió en el pla Especial d'Emergències Aeronàutiques de Catalunya (AEROCAT) de la Generalitat, i la coordinació de tots els col·lectius implicats en l'atenció davant d'una emergència aeronàutica. A més, en aquesta ocasió, l'exercici s'ha centrat en els mecanismes d'activació i atenció a víctimes i familiars, i en els protocols d'actuació per a l'aixecament i tractament de les víctimes mortals.


Com s'activa el servei

El Servei d'Emergències Psicològiques acostuma a prestar-se en situacions d'alt potencial traumàtic com ara accidents amb víctimes mortals, desastres amb damnificats, morts sobtades, especialment d'infants i adolescents, o agressions sexuals.

La intervenció psicològica es realitza amb la màxima immediatesa possible i, habitualment, en el mateix lloc on han succeït els fets. S'intervé tant amb les víctimes directes dels esdeveniments com amb els familiars o altres afectats. També s'ofereix als professionals que treballen en emergències i que puguin necessitar-ho.

L'equip de psicòlegs de l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona s'encarrega, entre d'altres tasques, de comunicar de manera adequada les males notícies que sovint cal donar. També procura minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les víctimes i prepara les persones per afrontar el dolorós procés que gairebé sempre els espera. A banda d'aquesta primera atenció en el lloc de l'emergència, es dona continuïtat al tractament per als usuaris que així ho necessitin, a través d'un mecanisme de derivació urgent a la xarxa de salut pública.

El coordinador del Servei, Jordi Frau, explica que «l'objectiu principal en la majoria de les intervencions és ajudar els afectats a reprendre al més aviat possible el control sobre les seves vides i evitar que desenvolupin patologies posttraumàtiques».

El Servei el poden activar (les 24 hores i els 365 dies de l'any) alcaldes i alcaldesses dels municipis gironins o els regidors en qui deleguin, els comandaments de les policies locals, els caps dels equips de protecció civil, els responsables dels serveis socials i els dels diferents cossos d'emergències de la Generalitat.

Ho fan trucant a un número d'ús restringit. L'equip de psicòlegs de Dipsalut està coordinat amb els altres ens que ofereixen serveis similars per evitar possibles duplicitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un capellà de Madrid diu que Colau té «part de culpa» dels atemptats

Un capellà de Madrid diu que Colau té «part de culpa» dels atemptats

Un capellà de Madrid, Santiago Martín, va sostenir diumenge que l'alcaldessa de Barcelona, Ana...

«Com pot ser Younes? ... no he vist mai a ningú tan responsable com tu»

«Com pot ser Younes? ... no he vist mai a ningú tan responsable com tu»

La colpidora carta d'una educadora de Ripoll que s'ha fet viral a les xarxes

El poble natal dels Abouyaaqoub diu que es van radicalitzar a Espanya

El poble natal dels Abouyaaqoub diu que es van radicalitzar a Espanya

Mrirt i tota la seva regió veïna es coneixen com «la fortalesa de l'ateisme» i és famosa per la...

«Estat Islàmic pretén que arraconem els musulmans que viuen aquí»

«Estat Islàmic pretén que arraconem els musulmans que viuen aquí»

Ha vist com aquests dies el seu poble era el centre informatiu, després que es descobrís que...

Abatut a trets l´autor de la matança de Barcelona

Abatut a trets l´autor de la matança de Barcelona

El fugitiu s'havia amagat en unes vinyes en ser vist per dos agents i una dona a Sant Sadurní...

Enllaços recomanats: Premis cinema