El crim organitzat En només un any, els grups criminals s'hi han triplicat. El tràfic de drogues és la principal activitat que desenvolupen en aquesta demarcació i una mostra d´aquest increment és la gran tasca policial que es fa per frenar-los.

Però en què consisteix el crim organitzat? Es tracta de grups formats per més de dues persones, que actuen de forma prolongada en el temps, cometen delictes greus i sobretot tenen com a objectiu aconseguir un benefici o poder.

A banda, han de tenir almenys dues d´aquestes característiques més: l´ús de la violència, el blanqueig de capitals, corrupció d´autoritats públiques o privades, l´ús d´estructures econòmiques o comercials, el repartiment de tasques específiques a cada membre del grup o l´extensió en l´àmbit internacional.

A les comarques de Girona es calcula que l´any 2016 hi havia entre 21 i 30 grups, que han estat actuant sota el paraigua del crim organitzat. Una dada molt superior a la de l´any 2015, quan el Centre d´Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organizat (CITCO) va assegurar en el seu balanç anual que n´hi havia com a màxim una desena.

Una mostra dels grups organitzats que hi ha assentats s´ha traduït per exemple amb una organització criminal que els Mossos d´Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera van desarticular aquest febrer a l´Empordà. Dit pels mateixos investigadors es va desmantellar una «multinacional» de la marihuana.

Una investigació que va durar mig any va acabar amb l´arrest de 32 persones que tenien un alt poder adquisitiu. A més, l´organització criminal blanquejava diners a través de menors i amagava la droga en llocs insospitats per no ser descoberts, com búnquers construïts en les seves propietats. Durant els escorcolls, només en metàl·lic van arribar a trobar més de 425.000 euros.

Una altra mostra de l´activitat criminal és l´operació del juny de l´any passat, en aquest cas d´abast internacional. La Policia Nacional i la policia francesa van desarticular una organització de narcotraficants que operava des de la Costa Brava.

El grup disposava de cinc cultius de marihuana en diferents habitatges de la província i posteriorment distribuïa la droga a Marsella i la Costa Blava. En aquest cas, els caps del grup comptaven amb una arma de guerra kalàixnikov i dues pistoles per assegurar-se el control territorial de la distribució.

Els beneficis del crim organitzat

Aquests casos són una mostra del que s´han trobat les forces policials a les comarques de Girona, però també cal destacar els diners que es van arribar a recuperar de les actuacions que van fer els grups que la policia va poder desmantellar durant l´any passat. Aquí hi entren el que s´ha recuperat dels actius procedents del blanqueig de capitals, tràfic de drogues o estafes.

En tot l´any 2016, a la demarcació de Girona l´Oficina de Recuperació d´Actius del Centre d´Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organizat va arribar a recuperar actius valorats en 909.035 euros.

Cal destacar que Girona és la sisena província de l´Estat espanyol on es van recuperar més actius procedents del crim organitzat. La primera d´Espanya és Màlaga, amb 15,6 milions, i la segona, les illes Balears, amb 13,5 milions d´euros. Les províncies amb costa són on hi ha més grups criminals instal·lats, així com les àrees frontereres.

El balanç de l´any 2016 de la Lluita contra el crim organitzat a Espanya també mostra que es van portar a terme 9.203 noves investigacions al Sistema de Coordinació d´investigacions del CITCO i que al desembre de 2016, 6.211 encara estaven obertes.