El crim organitzat s'assenta a Girona i els grups instal·lats es tripliquen en un any

El balanç del 2016 del Ministeri de l´Interior revela que hi ha una trentena d´organitzacions que van actuar el 2016 a la província · Durant l'any passat la policia va recuperar més de 900.000 euros en actius procedents de l´activitat criminal

22.05.2017 | 07:07

El crim organitzat s´ha assentat a les comarques de Girona i ho fa amb força. En només un any, els grups criminals s'hi han triplicat. El tràfic de drogues és la principal activitat que desenvolupen en aquesta demarcació i una mostra d´aquest increment és la gran tasca policial que es fa per frenar-los.

Però en què consisteix el crim organitzat? Es tracta de grups formats per més de dues persones, que actuen de forma prolongada en el temps, cometen delictes greus i sobretot tenen com a objectiu aconseguir un benefici o poder.

A banda, han de tenir almenys dues d´aquestes característiques més: l´ús de la violència, el blanqueig de capitals, corrupció d´autoritats públiques o privades, l´ús d´estructures econòmiques o comercials, el repartiment de tasques específiques a cada membre del grup o l´extensió en l´àmbit internacional.

A les comarques de Girona es calcula que l´any 2016 hi havia entre 21 i 30 grups, que han estat actuant sota el paraigua del crim organitzat. Una dada molt superior a la de l´any 2015, quan el Centre d´Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organizat (CITCO) va assegurar en el seu balanç anual que n´hi havia com a màxim una desena.

Una mostra dels grups organitzats que hi ha assentats s´ha traduït per exemple amb una organització criminal que els Mossos d´Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera van desarticular aquest febrer a l´Empordà. Dit pels mateixos investigadors es va desmantellar una «multinacional» de la marihuana.

Una investigació que va durar mig any va acabar amb l´arrest de 32 persones que tenien un alt poder adquisitiu. A més, l´organització criminal blanquejava diners a través de menors i amagava la droga en llocs insospitats per no ser descoberts, com búnquers construïts en les seves propietats. Durant els escorcolls, només en metàl·lic van arribar a trobar més de 425.000 euros.

Una altra mostra de l´activitat criminal és l´operació del juny de l´any passat, en aquest cas d´abast internacional. La Policia Nacional i la policia francesa van desarticular una organització de narcotraficants que operava des de la Costa Brava.

El grup disposava de cinc cultius de marihuana en diferents habitatges de la província i posteriorment distribuïa la droga a Marsella i la Costa Blava. En aquest cas, els caps del grup comptaven amb una arma de guerra kalàixnikov i dues pistoles per assegurar-se el control territorial de la distribució.

Els beneficis del crim organitzat

Aquests casos són una mostra del que s´han trobat les forces policials a les comarques de Girona, però també cal destacar els diners que es van arribar a recuperar de les actuacions que van fer els grups que la policia va poder desmantellar durant l´any passat. Aquí hi entren el que s´ha recuperat dels actius procedents del blanqueig de capitals, tràfic de drogues o estafes.

En tot l´any 2016, a la demarcació de Girona l´Oficina de Recuperació d´Actius del Centre d´Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organizat va arribar a recuperar actius valorats en 909.035 euros.

Cal destacar que Girona és la sisena província de l´Estat espanyol on es van recuperar més actius procedents del crim organitzat. La primera d´Espanya és Màlaga, amb 15,6 milions, i la segona, les illes Balears, amb 13,5 milions d´euros. Les províncies amb costa són on hi ha més grups criminals instal·lats, així com les àrees frontereres.

El balanç de l´any 2016 de la Lluita contra el crim organitzat a Espanya també mostra que es van portar a terme 9.203 noves investigacions al Sistema de Coordinació d´investigacions del CITCO i que al desembre de 2016, 6.211 encara estaven obertes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

83 incendis han cremat a Girona en només divuit dies

83 incendis han cremat a Girona en només divuit dies

Les altes temperatures i la baixa humitat posen en alerta els cossos d'emergències

Alumnes que s´havien de presentar al test pràctic de conduir no hi van per la vaga

Alumnes que s´havien de presentar al test pràctic de conduir no hi van per la vaga

L'última joranada d'aturades de la setmana té un seguiment del 70% ja que només es van presentar...

Els hotels gironins arrenquen la temporada d´estiu amb reserves de fins al 90%

Els hotels gironins arrenquen la temporada d´estiu amb reserves de fins al 90%

La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona constata la recuperació de turisme estranger

Tesla posa en marxa el "supercarregador" del golf de Caldes

Tesla posa en marxa el "supercarregador" del golf de Caldes

Amb deu punts de connexió, permet recarregar les bateries dels vehicles elèctrics en 30 minuts

Dues denúncies per pescar corall amb torpede submarí i extreure cogombres de mar

Dues denúncies per pescar corall amb torpede submarí i extreure cogombres de mar

Enxampat un pescador professional de corall vermell que feia servir un vehicle de propulsió i un...

Enllaços recomanats: Premis cinema