Llagostera demà serà l'escenari de la presentació a la província de Girona de la proposició de Llei Catalana de Reparació Jurídica de les Víctimes del Franquisme, en un acte que tindrà lloc al local de la Caixa, a les 20:00 hores, i que organitzen l'Ajuntament -que el 7 de maig passat ja va homenatjar la memòria de l'alcalde republicà Eugeni Gornés, a qui ha dedicat un parc-, Recuperació de la Memòria Històrica de Llagostera i la Comissió de la Dignitat.

La presentació inclourà ponències de Josep Cruanyes, representant de la Comissió, de la diputada de la CUP Mireia Boya, del parlamentari de CSQP Josep Nuet i de representants de JxSí. Segons els organitzadors de l'acte, la iniciativa legislativa es presenta a les comarques de Girona perquè «són milers els casos de crims comesos pel franquisme amb penes aplicades a lluitadors antifranquistes de tota mena».

La proposició, que es troba en fase de tràmit al Parlament, pretén anul·lar jurídicament aquestes condemnes que encara són vigents. Entre el 1939 i el 1980, recorden els promotors de la iniciativa, es van obrir a Catalunya 81.966 processos que van afectar més de 78.000 persones.

D'aquestes, 3.358 van ser executades, recorden les mateixes fonts.