El Col·legi de Metges de Girona va reconèixer ahir la tasca de la unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició de l'Col·legi de Metges de Girona hospital Josep Truetade Girona; l'internista Àngel Vinyes-Miralpeix i la pediatra Josepa Almirall en els segons premis Bonastruc ça Porta a la trajectòria professional mèdica.

Els guardons van voler subratllar la vàlua de la unitat de Diabetis de Girona que dirigeix el doctor Wifredo Ricart. Va ser creada el 1996 i remodelada el 2006 per gestar un model d'atenció en què l'hospital de referència treballa braç a braç amb l'atenció primària i els hospitals comarcals. Considerada com un servei pioner per integrar en una sola unitat d'abast territorial tots els àmbits assistencials, durant els darrers 20 anys ha fet 12.000 ingressos hospitalaris i més de 400.000 visites als hospitals públics de Girona. A més, el premi en destaca l'asposta per la docència i la recerca.

En el cas del doctor Àngel Vinyes-Miralpeix, retirat ara fa tres anys, el Col·legi de Metges l'ha reconegut per la seva constant lluita contra la sida i per la creació de la Unitat de Malalties Infeccioses del Trueta l'any 1985, juntament amb la doctora Marina Geli i el doctor Jesús Uriel.

Tot i trobar-se amb clares resistències administratives i haver de fer front a un expedient disciplinari que més tard va fracassar, ha dut a terme una lluita constant per acompanyar els malalts de sida i els seus familiars i prevenir el contagi de la malaltia, indiquen des del Col·legi.

El 1990, durant els nou mesos que va estar suspès de feina per l'expedient disciplinari, va fundar amb Geli i Uriel l'Associació Comunitària Anti-Sida de Girona (ACAS), encara en funcionament, per no interrompre l'acompanyament global als pacients amb VIH.

A la doctora Josepa Almirall, que ha exercit durant tres dècades al CAP del barri de Vila-roja de Girona, el premi la reconeix per la seva vessant social, que l'ha dut a convertir-se en un referent en pediatria entre la comunitat gitana de la ciutat.

Almirall, que ha estat tutora docent per a moltes generacions de metges de família i pediatres a l'atenció primària, es va retirar de l'activitat pública el juliol de l'any passat però continua exercint de pediatra en una consulta privada a Banyoles.

L'acte dels premis Bonastruc ça Porta també va incloure per primer cop el lliurament de les beques Joan Bruguera per cursar estudis d'especialització o treballs d'investigació mèdica.

La primera beca Joan Bruguera va ser per a Clara Codony i Bassols, especialitzada en cirurgia general i de l'aparell digestiu, per una estada al Centre Hospitalari Regional de Montpeller, per ampliar la seva formació en el camp de la cirurgia hepàtica ressectiva. La segona, per a Sílvia Virolés i Torrent, especialitzada en aparell digestiu, per a la realització del projecte Identificació de marcadors microbiològics en la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Estudi pilot. La tercera beca va ser per a Paula Fluvià i Brugués, especialitzada en cardiologia, per a la realització del projecte Insuficiència cardíaca crònica avançada. Una mirada al futur.