Les targetes de crèdit i Internet, la causa del 70% de les estafes a la província

Durant el darrer any, els Mossos d'Esquadra han rebut més de 800 denúncies en què aquests enganys superaven els 400 euros · Van estafar una empresa fent-se passar per una altra d'estrangera amb qui feia negocis i li van treure molts diners

19.05.2017 | 10:30

L'estafador ja no truca a la porta ni atura pel carrer aquell a qui vol ensarronar. Ara cada cop més aprofita l'anonimat que li dona Internet i se centra en els comptes bancaris. A les comarques gironines, el 70% de les estafes que es denuncien ja tenen les targetes de crèdit o els pagaments fets a través de webs al darrere. Sovint la quantitat que s'estafa amb aquests sistemes és baixa però durant el darrer any els Mossos han rebut més de 800 denúncies en què aquests enganys superaven els 400 euros.

La part fosca d'Internet queda palesa, però, amb uns estafadors que en tan sols un cap de setmana van aconseguir molts diners d'una empresa gironina fent-se passar per una altra firma estrangera amb qui feia negocis. «Les estafes són un tipus delictiu que en època de crisi es disparen», admet el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan.

Durant els últims dotze mesos, els Mossos han rebut 3.796 denúncies per estafa. Són gairebé un 13% més si es comparen amb les que s'havien denunciat un any enrere (quan van ser-ne 3.362). La tipologia d'enganys és diversa, com també ho són les víctimes: des d'ancians que pateixen la visita de falsos revisors del gas o la llum fins a joves que contracten unes vacances per Internet que es converteixen en fum.

La policia ha detectat, però, que hi ha un determinat subtipus que cada cop ha anat més a l'alça. Són aquelles estafes que tenen les targetes de crèdit o les transaccions fetes a través de webs al darrere. «Per exemple, compres fetes a través de pàgines que no ofereixen totes les garanties», precisa Milan. I és que, a vegades, buscar ofertes a través d'Internet, trobar un viatge a preu de saldo o pagar l'entrada per al lloguer d'un pis en una immobiliària virtual acaba sortint car. De fet, només cal donar un cop d'ull a l'estadística dels Mossos per veure'n l'abast. Al llarg del darrer any, set de cada deu estafes que es van denunciar a les comissaries de la demarcació (2.686) eren per aquests motius: targetes de crèdit i Internet. Sovint, la quantitat que els ensarronadors obtenen de les víctimes és baixa. Però també hi ha altres casos –849– en què allò estafat s'enfila fins a més amunt dels 400 euros. «Cal estar alerta, perquè se les pensen totes; a través de connexions a Internet poden arribar a simular pàgines web, enviar falsos correus d'entitats bancàries o fer-se passar per altres persones», diu Milan

Això darrer és el que li va passar fa poc a una empresa de la demarcació, un cas que els Mossos d'Esquadra estan investigant. Els estafadors sabien que feia negocis amb una firma estrangera i van suplantar-ne la identitat. En un sol cap de setmana, van aconseguir que els ingressessin una gran quantitat de diners i després es van fer fonedissos. No va ser fins al dilluns, quan l'empresa gironina va parlar amb l'estrangera, que va adonar-se de l'engany. Els Mossos insisteixen que, davant les estafes, cal tenir molt en compte els consells de seguretat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Consulta l´estat de les platges de la Costa Brava

Consulta l´estat de les platges de la Costa Brava

Un mapa amb dades actualitzades de totes les zones de bany del litoral català amb l'estat de les...

El túnel del Pertús tornarà «al mercat», segons Foment

El túnel del Pertús tornarà «al mercat», segons Foment

El secretari d'Estat d'Infraestructures ha opinat que abans de tornar a licitar el tram és...

El pes de la prevenció contra els incendis

El pes de la prevenció contra els incendis

La realitat s´imposa i el cert és que el planeta està sotmès a un canvi...

UGT denuncia que el pla sanitari no tracta el pressupost ni la situació dels treballadors

UGT denuncia que el pla sanitari no tracta el pressupost ni la situació dels treballadors

El sindicat assegura que al procés engegat per Salut li falta concreció i demana que els agents...

Les comarques de Girona pateixen 83 incendis forestals en només 18 dies

Les comarques de Girona pateixen 83 incendis forestals en només 18 dies

Suposa un terç del total de focs comptabilitzats durant aquest 2017, on les comarques de l'Alt...

Enllaços recomanats: Premis cinema