L'estafador ja no truca a la porta ni atura pel carrer aquell a qui vol ensarronar. Ara cada cop més aprofita l'anonimat que li dona Internet i se centra en els comptes bancaris. A les comarques gironines, el 70% de les estafes Sovint la quantitat que s'estafa amb aquests sistemes és baixa però durant el darrer any els Mossos

La part fosca d'Internet queda palesa, però, amb uns estafadors que en tan sols un cap de setmana van aconseguir molts diners d'una empresa gironina fent-se passar per una altra firma estrangera amb qui feia negocis. «Les estafes són un tipus delictiu que en època de crisi es disparen», admet el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan.

Durant els últims dotze mesos, els Mossos han rebut 3.796 denúncies per estafa. Són gairebé un 13% més si es comparen amb les que s'havien denunciat un any enrere (quan van ser-ne 3.362). La tipologia d'enganys és diversa, com també ho són les víctimes: des d'ancians que pateixen la visita de falsos revisors del gas o la llum fins a joves que contracten unes vacances per Internet que es converteixen en fum.

La policia ha detectat, però, que hi ha un determinat subtipus que cada cop ha anat més a l'alça. Són aquelles estafes que tenen les targetes de crèdit o les transaccions fetes a través de webs al darrere. «Per exemple, compres fetes a través de pàgines que no ofereixen totes les garanties», precisa Milan. I és que, a vegades, buscar ofertes a través d'Internet, trobar un viatge a preu de saldo o pagar l'entrada per al lloguer d'un pis en una immobiliària virtual acaba sortint car. De fet, només cal donar un cop d'ull a l'estadística dels Mossos per veure'n l'abast. Al llarg del darrer any, set de cada deu estafes que es van denunciar a les comissaries de la demarcació (2.686) eren per aquests motius: targetes de crèdit i Internet. Sovint, la quantitat que els ensarronadors obtenen de les víctimes és baixa. Però també hi ha altres casos -849- en què allò estafat s'enfila fins a més amunt dels 400 euros. «Cal estar alerta, perquè se les pensen totes; a través de connexions a Internet poden arribar a simular pàgines web, enviar falsos correus d'entitats bancàries o fer-se passar per altres persones», diu Milan

Això darrer és el que li va passar fa poc a una empresa de la demarcació, un cas que els Mossos d'Esquadra estan investigant. Els estafadors sabien que feia negocis amb una firma estrangera i van suplantar-ne la identitat. En un sol cap de setmana, van aconseguir que els ingressessin una gran quantitat de diners i després es van fer fonedissos. No va ser fins al dilluns, quan l'empresa gironina va parlar amb l'estrangera, que va adonar-se de l'engany. Els Mossos insisteixen que, davant les estafes, cal tenir molt en compte els consells de seguretat.