Amancio Ortega renovarà cinc aparells contra el càncer als hospitals gironins

L'ICO Girona rebrà dos nous equipaments de radioteràpia i el Trueta, Santa Caterina i Figueres, tres mamògrafs

20.05.2017 | 01:05
Comín, Puigdemont i Flora Pérez, vicepresidenta de la Fundació.

La Fundació Amancio Ortega, del propietari i fundador de la cadena multinacional Inditex, finançarà cinc nous aparells tecnològics contra el càncer per als hospitals de les comarques gironines. La Fundació del magnat es va comprometre ahir a donar prop de 47 milions d'euros a la Generalitat per destinar-los a la compra de 61 aparells oncològics d'alta tecnologia que s'ubicaran en hospitals públics de Catalunya de manera progressiva a partir del 2018.

La donació de l'entitat de l'amo i fundador d'Inditex permetrà renovar bona part dels dispositius que han anat quedant obsolets en els darrers anys i que no s'han pogut substituir per la crisi econòmica.

Dels 47 milions cedits pel responsable de Zara, 37 es destinaran a renovar divuit equipaments de radioteràpia, anomenats acceleradors lineals, i substituir així tots els aparells que tenen més de vuit anys i que suposen més de la meitat dels que hi ha al país.

Els aparells, que encara s'han de licitar, es fan per encàrrec i a mida. En el cas de l'ICO Girona, en tindrà de nous per substituir dos dels tres que hi ha, i altres centres que en rebran seran els hospitals de la Vall d'Hebron, el Clínic i el Sant Pau de Barcelona o els ICO de Badalona i l'Hospitalet de Llobregat.

Els 9,84 milions restants serviran per substituir 43 mamògrafs dedicats al cribratge i diagnòstic del càncer de mama. Amb la renovació, tots passaran a ser digitals i no en quedarà cap d'analògic. A més, els que s'ubiquin en hospitals públics de referència també tindran tomosíntesi, per fer mamografies en tres dimensions.

Tres d'aquests aparells aniran a les comarques gironines, un a l'Institut de Diagnòstic per la Imatge de l'hospital Josep Trueta de Girona, un a Figueres i l'altre al Santa Caterina de Salt, mentre que també se'n distribuiran a disset hospitals i set ambulatoris de l'àmbit metropolità i a centres de Lleida, Terres de l'Ebre i Tarragona.

Durant la signatura del conveni entre la fundació d'Ortega i la Generalitat, en què van participar el president, Carles Puigdemont, i el conseller de Salut, Toni Comín, el responsable del govern català va reivindicar la «cultura del mecenatge» com a senyal «d'un país i una societat dignes, decents, en les quals se sumen esforços públics i privats per millorar les condicions dels ciutadans», tot i que va reconèixer que cal millorar la legislació per fomentar-la.

Per la seva banda, Comín va mostrar la seva «satisfacció i agraïment» a l'entitat per un conveni de col·laboració que «permet fer un salt molt notable en innovació tecnològica a la nostra xarxa pública», que permetrà pal·liar parcialment els efectes de la crisi, que ha deixat a punt de l'obsolescència bona part del maquinari hospitalari.

En aquest sentit, va afegir que «aquest acord suposa salut i esperança de vida per a milers de ciutadans de Catalunya».

Aquest és el tercer conveni d'aquesta mena signat per l'entitat, que també s'ha compromès a renovar la tecnologia per diagnosticar i tractar el càncer dels hospitals de Galícia i Andalusia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un corriment de terres a Vilademuls, nou contratemps per desdoblar l´N-II

Un corriment de terres a Vilademuls, nou contratemps per desdoblar l´N-II

Un corriment de terres al tram de desdoblament de la carretera N-II al seu pas pel municipi de...

Les taxes aeroportuàries frenen l´impuls de Girona com a quarta pista del Prat

Les taxes aeroportuàries frenen l´impuls de Girona com a quarta pista del Prat

L'estudi encarregat per l'Ajuntament gironí conclou que volar a Vilobí d'Onyar només és un 47 per...

L´Ajuntament de Llagostera comença a gestionar un habitatge d´emergència social

L´Ajuntament de Llagostera comença a gestionar un habitatge d´emergència social

L'Ajuntament de Llagostera i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya han signat un conveni...

Treballadors de la UCI Pediàtrica del Trueta alerten que encara és insuficient

Treballadors de la UCI Pediàtrica del Trueta alerten que encara és insuficient

?El personal denuncia que falten llits per evitar trasllats a Barcelona, monitors i més material

Fruita més madura, porcs més desganats

Fruita més madura, porcs més desganats

La forta calor escurça un 30% el període de maduració de la fruita, sobretot de préssecs i...

Enllaços recomanats: Premis cinema