Amancio Ortega renovarà cinc aparells contra el càncer als hospitals gironins

L'ICO Girona rebrà dos nous equipaments de radioteràpia i el Trueta, Santa Caterina i Figueres, tres mamògrafs

20.05.2017 | 01:05
Comín, Puigdemont i Flora Pérez, vicepresidenta de la Fundació.

La Fundació Amancio Ortega, del propietari i fundador de la cadena multinacional Inditex, finançarà cinc nous aparells tecnològics contra el càncer per als hospitals de les comarques gironines. La Fundació del magnat es va comprometre ahir a donar prop de 47 milions d'euros a la Generalitat per destinar-los a la compra de 61 aparells oncològics d'alta tecnologia que s'ubicaran en hospitals públics de Catalunya de manera progressiva a partir del 2018.

La donació de l'entitat de l'amo i fundador d'Inditex permetrà renovar bona part dels dispositius que han anat quedant obsolets en els darrers anys i que no s'han pogut substituir per la crisi econòmica.

Dels 47 milions cedits pel responsable de Zara, 37 es destinaran a renovar divuit equipaments de radioteràpia, anomenats acceleradors lineals, i substituir així tots els aparells que tenen més de vuit anys i que suposen més de la meitat dels que hi ha al país.

Els aparells, que encara s'han de licitar, es fan per encàrrec i a mida. En el cas de l'ICO Girona, en tindrà de nous per substituir dos dels tres que hi ha, i altres centres que en rebran seran els hospitals de la Vall d'Hebron, el Clínic i el Sant Pau de Barcelona o els ICO de Badalona i l'Hospitalet de Llobregat.

Els 9,84 milions restants serviran per substituir 43 mamògrafs dedicats al cribratge i diagnòstic del càncer de mama. Amb la renovació, tots passaran a ser digitals i no en quedarà cap d'analògic. A més, els que s'ubiquin en hospitals públics de referència també tindran tomosíntesi, per fer mamografies en tres dimensions.

Tres d'aquests aparells aniran a les comarques gironines, un a l'Institut de Diagnòstic per la Imatge de l'hospital Josep Trueta de Girona, un a Figueres i l'altre al Santa Caterina de Salt, mentre que també se'n distribuiran a disset hospitals i set ambulatoris de l'àmbit metropolità i a centres de Lleida, Terres de l'Ebre i Tarragona.

Durant la signatura del conveni entre la fundació d'Ortega i la Generalitat, en què van participar el president, Carles Puigdemont, i el conseller de Salut, Toni Comín, el responsable del govern català va reivindicar la «cultura del mecenatge» com a senyal «d'un país i una societat dignes, decents, en les quals se sumen esforços públics i privats per millorar les condicions dels ciutadans», tot i que va reconèixer que cal millorar la legislació per fomentar-la.

Per la seva banda, Comín va mostrar la seva «satisfacció i agraïment» a l'entitat per un conveni de col·laboració que «permet fer un salt molt notable en innovació tecnològica a la nostra xarxa pública», que permetrà pal·liar parcialment els efectes de la crisi, que ha deixat a punt de l'obsolescència bona part del maquinari hospitalari.

En aquest sentit, va afegir que «aquest acord suposa salut i esperança de vida per a milers de ciutadans de Catalunya».

Aquest és el tercer conveni d'aquesta mena signat per l'entitat, que també s'ha compromès a renovar la tecnologia per diagnosticar i tractar el càncer dels hospitals de Galícia i Andalusia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema