El tràfic de drogues augmenta un 34% el primer trimestre

És la setzena província amb més casos, passant dels 73 del 2016 als 98 de 2017

20.05.2017 | 07:20
Un operatiu policial a Font de la Pólvora, en una imatge d´arxiu.

La província de Girona és un punt de pas de molta gent per la seva condició fronterera i també per les grans artèries de comunicació com són l'AP-7 i l'N-II, que comuniquen també amb el sud i centre d'Espanya. Aquestes vies les coneixen molt els delinqüents i també els traficants de drogues i els compradors de substàncies estupefaents.

Una mostra d'aquest moviment de substàncies il·legals és que la província de Girona es troba en el lloc 16 de les 50 que hi ha l'Estat espanyol pel que fa al creixement del tràfic de drogues aquest primer trimestre de l'any. En concret, ha viscut un increment del 34,2%. Això representa que, dels 73 casos entre gener i març de l'any passat, aquest 2017 s'han assolit 98 infraccions penals d'aquesta tipologia.

Els llocs d'Espanya on hi ha hagut un increment més alt, que és del 100%, són Astúries i Palència. Al principat d'Astúries s'ha passat de 14 a 28 fets i a Palència, de 2 a 4. En canvi a Sòria els delictes de salut pública és on han baixat més, amb un 66,7%. Passant de tres a un cas, durant el primer trimestre d'aquest any.

Aquestes dades procedeixen del primer balanç de criminalitat de l'any del Ministeri de l'Interior, que enguany inclou nous indicadors estadístics per tal d'adaptar-se als estàndards europeus i internacionals. I, a més, per primera vegada s'inclouen dades de criminalitat corresponents a les capitals de província i a les localitats amb població superior a 30.000 habitants.

Dels nous indicadors cal destacar que s'incorporen els delictes contra la llibertat i identitat sexual, que pugen un 8,2%. Aquí es contemplen 53 infraccions penals, mentre que l'any anterior entre gener i març havien estat 49. És un increment que els Mossos d'Esquadra, ja quan van fer balanç de l'any policial, van assegurar que segueix preocupant. Un any més hi ha hagut un increment dels delictes de caire sexual, on s'hi inclourien abusos sexuals i agressions, per exemple.

Cal destacar que, segons el balanç de criminalitat, els casos d'agressió sexual amb penetració han disminuït –dels vuit fets del 2016 s'ha arribat a cinc el 2017– mentre que la resta de delictes sexuals han pujat un 17,1%, amb 48 casos aquest primer trimestre.

L'altre aspecte que segueix a l'alça són els robatoris amb violència i intimidació. Aquí hi hauria els atracaments, per exemple. Se n'han produït 168 el primer trimestre mentre que l'any passat van ser-ne 141.

Cap delicte de sang

Un aspecte rellevant és que aquest 2017 no s'ha produït cap homicidi dolós o assassinat consumat, quan el 2016 hi va haver dos fets el primer trimestre. En canvi, sí que hi ha hagut temptatives; en concret, tres. Aquesta dada l'any anterior s'havia quedat amb un cas conegut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els bombers retiren una de les 105 bombones de butà localitzades a Alcanar.
Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va confirmar que almenys un ciutadà nord-americà va...

Primers auxilis psicològics

Primers auxilis psicològics

El coordinador de Girona dirigeix els dispositius d'emergències de la Creu Roja al Prat i als...

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

L'alcaldessa de Cambrils demana als ciutadans que «no tinguin por» i que «recuperin la normalitat»

Enllaços recomanats: Premis cinema