La Generalitat s'avé a estudiar el soterrament de la línia del Gironès

?El Govern demana als alcaldes dels cinc municipis afectats que no s'instal·lin en el «no pel no» per tal de trobar una solució satisfactòria ?Aprofitar els traçats d'esteses d'alta tensió ja existents és una altra de les opcions que posarà damunt la taula

21.05.2017 | 00:33
En primer terme, un cartell de Salvem la Llera del Ter; al fons, paisatge que queda afectat per la línia.

La Generalitat estudiarà si la nova línia de 220 quilovolts (kV) que ha d'unir la MAT amb la subestació de Juià es pot soterrar o bé discórrer per traçats ja existents. El director general d'Energia, Pere Palacín, subratlla que «s'ajudarà els municipis» i es buscarà el consens, però demana als alcaldes no instal·lar-se només «en el no pel no». Palacín recorda que la línia ve imposada per Madrid, però que és a la Generalitat a qui li correspon tramitar-la, i és aquí on diu que el Govern «buscarà quina és la millor opció» per al territori. De fet, el director general ja avança que a la mateixa zona hi passen fins a tres línies més: dues de 220 kV (els circuits Vic-Juià que es compactaran amb la MAT) i la de 132 kV Figueres-Juià. «Aprofitar-les seria una opció que gairebé tindria impacte nul, i ho estudiarem», afirma.

La nova línia de 220 kV projectada per Red Eléctrica ha de connectar la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis, de la qual ara se n'han començat les obres, amb la d'Endesa a Juià. En total, tindrà 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. La línia, amb un pressupost d'1,89 milions d'euros, afectarà cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis.

Els ajuntaments ja han dit obertament que s'oposen a la infraestructura. Bordils, Cervià i Celrà ja hi han presentat al·legacions i aquest últim consistori ha aprovat una moció on rebutja frontalment la línia de 220 kV. Aquest text s'està fent arribar als pobles de la rodalia i al Consell Comarcal.

El director general d'Energia, que fa pocs dies es va reunir amb alguns alcaldes, assegura que el Govern «ajudarà els municipis». La línia de 220 kV figura a la planificació del Ministeri. «Si la línia s'ha de fer, buscarem quina és la millor opció per al territori», apunta.

En aquest context, demana als ajuntaments que no s'enroquin en el «no pel no», perquè d'aquesta manera difícilment podran rebatre els arguments de Red Eléctrica. Per això, els insta a presentar totes les al·legacions que creguin pertinents, perquè tant Energia com Medi Ambient impulsin els estudis. «A partir d'aquí analitzarem la necessitat o no de la línia, mirarem si es pot fer soterrada o si es poden tirar endavant altres opcions que tinguin un impacte gairebé nul», indica.

«Allò important és que ara els municipis al·leguin; a partir d'aquí nosaltres farem els estudis que facin falta i mirarem què és el millor per al territori. L'administració catalana està oberta a trobar una solució», insisteix el director general d'Energia. En aquesta línia, Palacín assegura que la Generalitat buscarà «el consens al territori», perquè si no hi haurà «un problema». «D'aquesta línia nosaltres hem de fer un informe i remetre'l al Ministeri, però en cap cas contradirem allò que ens diguin des de Medi Ambient», indica el director general.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema