El departament d'Agricultura ha aixecat totes les restriccions pel risc de la grip aviària a tot el territori català.

Les comarques de Girona van detectar la presència d'aquest virus a finals de febrer quan Agricultura va confirmar un focus de grip aviària en una cigonya morta als Aiguamolls de l'Empordà.

Després també es va localitzar per exemple, entre altres un altre focus en una granja de Sant Gregori, que va obligar a sacrificar més de 17.000 ànecs.

Això va obligar a activar diverses mesures de bioseguretat establertes per risc d'influença aviària a tot el territori català.

Ara les mesures de seguretat s'han aixecat i això implica, segons informa Agricultura que s´autoritza novament la cria d´aus de corral a l´aire lliure; la cria d´ànecs i oques conjuntament amb altres aus de corral; la celebració de fires, mercats i certàmens amb presència d´aus, i la utilització d´ocells de les ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclams per caçar; entre d´altres.

Aquest aixecament es produeix després que el Ministeri d´Agricultura (MAPAMA) hagi comunicat al Departament que el risc de transmissió del virus de la IAAP H5N8 des del centre i nord d´Europa es pot considerar baix a tot el territori espanyol. Aquest fet, conjuntament amb la resolució favorable dels focus que es van declarar a Catalunya en explotacions de producció d´ànecs, ha permès aixecar les mesures de bioseguretat.

Evitar el contacte entre aus

No obstant això, el departament d'Agricultura assegura que és important mantenir, tant com sigui possible, totes aquelles mesures que evitin el contacte entre les aus de corral i les aus salvatges, entre les quals destaca el manteniment de l´aigua de beguda i el menjar fora de l´abast de les aus salvatges.

Fins ara, les mesures de bioseguretat estaven activades a tots els municipis afectats pels focus d´influença aviària declarats a finals de febrer, i a aquells municipis considerats d´alt risc d´entrada d´aquest virus, on aquestes mesures estaven establertes des del 2 de desembre de 2016.

En el mapa es poden veure quines són les àrees: