L'Agència Catalana de l'Aigua reprendrà la neteja de les lleres dels rius de la Garrotxa el 2018. L'Agència va reduir les accions de neteja de les lleres a la comarca a l'inici de la crisi econòmica. El compromís forma part del Pla de Gestió del Risc d'Inundacions a la comarca de la Garrotxa 2018-22.

Fins al 2008, l'Agència Catalana de l'Aigua mantenia un conveni amb el Consell Comarcal pel qual la neteja de les lleres la feia l'ens comarcal sobre la base de recursos de l'Agència.

L'acord va quedar extingit el 2008, a l'inici de la crisi, i no va ser renovat. Així doncs, a partir del 2008 fins ara, l'ACA s'ha limitat a fer les actuacions imprescindibles sense seguir un ordre d'actuacions.

Durant aquesta època, el Consell Comarcal també ha procurat fer neteges quan ha disposat de recursos econòmics. Per exemple, el 2014 va fer una acció de neteja del Fluvià sota de la cinglera de Castellfollit, perquè va poder vendre els arbres talats per fer-ne biomassa.

El Pla aprovat pel ple permetrà tornar a la situació del 2008 i tornar a una neteja de lleres planificada. Aquesta vegada, la neteja de lleres serà feta segons els criteris establerts en un pla d'inundacions. Així doncs, la previsió és millorar l'estat dels rius respecte al 2008.

L'aprovació inicial del Pla va tenir el suport de tots els grups representats al ple. Abans d'arribar al ple, el Pla va ser debatut al Consell d'Alcaldes del 9 de febrer del 2017.

El president del Consell Comarcal, Joan Espona (PDeCAT) va explicar que la bona feina feta abans de la crisi econòmica ha fet que els rius estiguin en bones condicions i hagin suportat bé les revingudes dels darrers anys. Això no obstant va precisar que ara és necessari tornar a començar les accions de neteja i manteniment de lleres per tal de preservar la feina feta abans. Va dir: «La feina feta es perdia».

Si bé tots els grups de l'oposició van estar d'acord amb l'aprovació del pla, el PSC i la CUP van coincidir en reclamar una reserva de finançament del Consell Comarcal per a la neteja i el manteniment de les lleres.

En aquest sentit, Josep Guix (PSC) va exposar: «Estem d'acord amb el pla, però és important que el Consell tingui un capítol de pressupost propi, perquè sobre la base del pressupost de l'Agència Catalana de l'Aigua, pugui desenvolupar el pla i netejar els rius amb recursos propis».

Per la seva part Sílvia Pagès (CUP) va considerar que fan falta partides pròpies, perquè les necessitats de mantenir netes les lleres dels rius són constants i no s'hauria de dependre de subvencions

Espona va afirmar que és molt complicat obtenir recursos per a la neteja de les lleres dels rius i va recordar que la titularitat de les lleres és de l'Agència.