L'aeroport renova 150.000 m2 de pista

Aena inverteix prop de 7 milions d'euros a millorar i reasfaltar la plataforma que s'utilitza com a aparcament d'avions · Executa els treballs una empresa de Madrid fundada el 2005 per un exdirector general de Carreteres dels governs González

25.05.2017 | 11:01
Un avió a la plataforma de Vilobí d´Onyar.

La inversió ja estava prevista en el Document de Regulació Aeroportuària (DORA), aprovat el febrer d'aquest any pel Ministeri de Foment: 20 milions d'euros per posar al dia l'Aeroport de Girona-Costa Brava fins l'any 2021. La primera intervenció, la de més envergadura, licitada per 9,89 milions d'euros i adjudicada finalment per 6,87 a la constructora madrilenya Abaldo Compañía General de Construcción, arrencarà amb imminència i consistirà en aixecar 150.000 m2 de paviment de la plataforma d'aparcament d'avions, asfaltar-los i pintar-los de nou. Les obres podrien allargar-se fins a dos anys i arrenquen en plena temporada d'estiu, la de més activitat a l'aeròdrom de Vilobí d'Onyar, amb 13 companyies que operaran 10.604 vols, un 26% més que els mesos d'estiu de 2016. La dimensió de l'obra ha obligat a instal·lar una planta de producció de quitrà temporal a prop de l'aeroport. Més endavant, apunta el DORA, s'invertiran 3,17 milions en renovar el carrer de rodatge (l'inici d'aquesta actuació es preveu per al 2019) i 4,88 milions més en reforçar els sistemes de seguretat (que podrien arribar a partir de l'any 2020).

Abaldo, fundada el 2005, ha construït per a Foment trams d'autovia a Lugo (2006), Càceres (2006), Toledo i Conca (2007) i Zamora (2006) i també ha intervingut en la construcció de la línia de l'AVE al seu pas per Palència (en va executar el sistema de drenatge). Per a Aena ha executat la pista est de l'aeroport de Tenerife Nord (l'actuació, executada el 2010, va tenir un pressupost d'1,06 milions d'euros) i el cobriment del passadís que dona accés a la plataforma d'avions de l'aeròdrom de Jérez, amb un pressupost de 720.867 euros (l'actuació es va fer el 2010).

Ex-alt càrrec socialista

Amb domicili social a l'avinguda Europa de Madrid i amb delegació a Lima, al Perú, Abaldo va tenir fins l'any 2013 com a administrador solidari l'exdirector general de Carreteres de l'Estat en l'últim govern de Felipe González, José Javier Dombriz Lozano, que en l'actualitat és vicepresident i secretari d'Aerco, una associació empresarial fundada l'any 1996 «per la defensa dels interessos de les empreses associades en les relacions amb l'Administració Central».

«Lobby» constructor

Vuit constructores formen aquesta entitat, amb una facturació agregada superior als 500 milions d'euros anuals i amb plantilles que, sumades, depassen els 1.000 empleats. L'administrador d'Abaldo és Teodoro Abad Ortiz, que va ser director de Planificació de Dombriz la primera meitat dels anys 90, sota les ordres de Dombriz. Per la presidència d'Aerco hi han passat exministres: és el cas de Jesús Sancho Rof, titular d'Obres Públiques, de Treball i de Sanitat amb Adolfo Suárez, i de Javier Sáenz de Cosculluela, que va dirigir la cartera d'Obres Públiques a l'administració González del 1985 al 1991. Pertanyen a Aerco empreses «mitjanes» que donen «gran estabilitat al sector», afirmen des de l'entitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Màquines treballant a la carretera de la Parcel·lària.
Comencen les obres de millora de la carretera de la Parcel·lària

Comencen les obres de millora de la carretera de la Parcel·lària

Els treballs per millorar aquest vial de la Vall d'en Bas costaran 200.000 euros i es faran en...

L´Obra Social «La Caixa» inverteix en la lluita contra l´exclusió social de Salt

L´Obra Social «La Caixa» inverteix en la lluita contra l´exclusió social de Salt

El programa Obra Social La Caixa destinarà 21.880 euros a l'Associació Centre Labouré de Salt,...

Rebre els prematurs amb escalfor humana

Rebre els prematurs amb escalfor humana

L'UCI Neonatal del Trueta es torna més amable per reduir l'estrès dels nadons nascuts abans d'hora...

Unes 1.730 persones van complir mesures penals alternatives a Girona l´any 2016

Unes 1.730 persones van complir mesures penals alternatives a Girona l´any 2016

La gran majoria de casos són per delictes de trànsit i els condemnats han de compaginar els...

Figueres allarga la mà a Kènia

Figueres allarga la mà a Kènia

L'associació de voluntaris Children of Africa posa en marxa un projecte per fer arribar l´aigua en...

Figueres allarga la mà a Kènia

Figueres allarga la mà a Kènia

?L'associació de voluntaris Children of Africa posa en marxa un projecte per fer arribar l'aigua...

Enllaços recomanats: Premis cinema