El fàrmac antidiabètic més comú arreu del món, la metformina, altera la microbiota intestinal, segons un estudi de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi, que s'acaba de publicar a la prestigiosa revista Nature Medicine. Aquest descobriment obre una via per desenvolupar nous tractaments per abordar la diabetis tipus 2 i l'obesitat.

Un dels efectes secundaris més freqüents de la metformina és la diarrea, del que es pot arribar a deduir que pot alterar la microbiota intestinal. Per confirmar aquesta hipòtesi, el 2012, un equip d'investigadors gironins encapçalat pel doctor José Manuel Fernández Real, de l'Idibgi i cap de secció del servei d'Endocrinologia de l'hospital Trueta de Girona, amb la participació dels doctors Wifredo Ricart i Eduardo Esteve, del mateix servei, van engegar un estudi al centre gironí.

Hi van participar 40 persones, a la meitat de les quals se'ls va subministrar el fàrmac, mentre que les altres prenien un placebo, a més d'una dieta hipocalòrica. Se'ls va seguir cada dos mesos i, al cap de mig any, a tots els pacients se'ls va administrar metformina. Paral·lelament, es va treballar amb animals a la universitat de Goteborg, a Suècia, per observar com la microbiota dels pacients tractats amb metformina reduïa la glucèmia dels ratolins.

A més, part de la femta dels pacients encara no tractats es va col·locar en uns incubadors/biorectactors. El fàrmac va induir al laboratori la proliferació dels mateixos bacteris que eren més abundants a la microbiota dels pacients tractats.

Això, indica l'idibgi, va demostrar que els efectes són similars in vivo (al pacient) i in vitro (al laboratori), pel que no depenen de la inducció d'altres possibles canvis mediats per metformina en l'organisme. Aquests bacteris que proliferen podrien ser molt beneficiosos per al desenvolupament de nous tractaments per a la diabetis tipus 2 i contra l'obesitat.