Salut reorganitza l'atenció primària per reduir la ràtio de pacients per cada metge

A Girona el 2015 un facultatiu tenia assignats 1.310 adults i els pediatres, 1.160 nens · Hi ha 8,3 professionals mèdics per cada 10.000 gironins

24.05.2017 | 06:56

El Departament de Salut reorganitzarà l´estructura de l´atenció primària amb més metges i menys directius per reduir les ràtios de pacients atesos per cada professional. El conseller de Salut, Toni Comín, va presentar ahir l´Estratègia Nacional de l´Atenció Primària i Salut Comunitària, que preveu la contractació d´uns 5.000 professionals arreu de Catalunya i la simplificació de les estructures directives al llarg de, com a mínim, els pròxims set anys.

Amb l´increment de professionals previst es vol arribar a unes ràtios d'un professional per cada 1.300 persones aproximadament, segons va precisar Josep Maria Argimon, sotsdirector del CatSalut.

Actualment, la ràtio és d'un professional per cada 1.700 persones encara que hi ha alguns metges que compten amb 2.200 i fins i tot 2.500 usuaris adscrits, va reconèixer.

En el cas de Girona, segons dades facilitades pel conseller de Salut en una resposta parlamentària el passat 12 de maig, el 2015 la ràtio a la Regió Sanitària de Girona era de 1.310 adults per metge de família, mentre que en la població infantil, la ràtio és de 1.160 infants gironins per pediatre.

Segons les dades de Salut, el 2015 a la regió hi havia de mitjana 8,3 metges d´atenció primària -entre metges de família, pediatres i odontòlegs- per cada 10.000 habitants, unes xifres similars a les de regions com el Camp de Tarragona o la Catalunya Central i per sobre de Barcelona, que és de 7,5. Per la seva dispersió geogràfica, a l'Alt Pirineu i Aran la proporció arriba als 12,4 professionals per 10.000 habitants.

Equips de capçalera

Comín va expressar ahir la seva voluntat de consolidar l'atenció primària com «l'eix vertebrador» del sistema públic de salut català. Als 5.000 professionals més que es preveu contractar els anys vinents (uns 400 aquest 2017), se n´hi sumaran 300 més, que seran especialistes com a podòlegs i dentistes, entre d'altres, segons el Departament.

La inversió global que es destinarà a aquesta reforma puja a 397 milions d'euros, dels quals 230 milions seran per a la contractació de professionals i altres programes de formació territorial (12 milions) i permisos sabàtics per als professionals amb més antiguitat (40 milions).

El nou model d'atenció primària es basarà en els equips de capçalera, que estaran compostos no només pel metge i la infermera sinó també per un treballador social sanitari i un administratiu, referents per als pacients.

La nova dimensió de les plantilles permetrà, al seu torn, garantir «un temps d'espera adequat, de menys de 48 hores per a les visites programades i oferir un temps d'assistència òptim, segons les necessitats de les persones», que es traduirà en visites de deu minuts de mitjana, quan ara són set.

Paral·lelament, la intenció de la conselleria és «aplanar i simplificar» les estructures directives i de gestió dels nivells intermedis, com les Àrees de gestió assistencial (AGA), de les quals existeixen 43 a tot Catalunya i que van ser creades en l'època de l'anterior conseller Boi Ruiz, i els Serveis d'Atenció Primària (SAP).

La transformació de l´atenció primària es completarà amb una nova base territorial, que englobarà la xarxa d'atenció primària a cinc grans regions de salut, a les quals s'assignaran entre 100.000 i 300.000 habitants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema