La victòria de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE celebrades diumenge i que el tornen a situar com a secretari general del PSOE ha estat incontestable. Com també ho ha estat la resposta en favor del renascut líder socialista a les comarques gironines i al conjunt de Catalunya, feu del nou «sanchisme», on ha obtingut en totes quatre demarcacions catalanes més del 80% dels vots, cosa que no ha passat en cap altra federació del conjunt de l'Estat. La de Girona no n'ha estat una excepció i, de fet, de l'anàlisi territorialitzat dels resultats es desprèn que les comarques gironines són un món a part. Per exemple, la mobilització dels votants gironins ha estat la més baixa de totes les províncies de l'Estat (65,68%). O també perquè l'andalusa Susana Díaz, que a les altres tres demarcacions catalanes s'ha situat -tot i que lluny de Sánchez- en segona posició, a Girona ha estat superada per López i s'ha quedat en l'últim lloc.

Que Sánchez seria l'opció preferida dels militants socialistes gironins era més que esperat. La recollida d'avals va ser la primera demostració de força i obtenia 253 suports. López aconseguia a Girona una cinquantena d'avals i Díaz només en va poder sumar 8.

La mobilització dels partidaris de Sánchez va superar amb escreix la de qualsevol altre candidat. Com a mostra, la plataforma de suport a Sánchez que durant la campanya va sorgir amb més d'un centenar de membres, alguns dels quals de pes a la federació, com l'exalcalde de Blanes, Josep Marigó, l'històric regidor de Caldes i primer secretari José Celada, el portaveu de la plataforma Antonio Parra o la primera tinenta d'alcalde a Girona Sílvia Paneque. La direcció, per la seva part, mantenia la neutralitat en tot el procés, encara que després mostressin l'alegria pels resultats definitius.

Finalment, els resultats a Girona, sumant els nous centres de votació habilitats al conjunt de la demarcació, van deixar un escenari clar en favor de Sánchez. En total, 680 militants gironins estaven cridats a votar, dels quals ho van fer 446 (un 65,68% de participació). Dos dels vots van ser en blanc. La resta, 357 van anar a Sánchez (un 80,41%), 56 a López (12,61%) i 31 a Díaz (6,98%). Respecte al nombre d'avals recollits, tots tres van superar els suports. Sánchez 104 més, López 6 més i Díaz 23 més.

Si es desgranen els resultats gironins segons el centre de votació, Sánchez guanya sobradament en tots ells. La xifra més baixa es produeix a Figueres (69% dels vots), mentre que les més altes són a Olot (88%) i a Girona -on com és normal votar més militants- (85,6%). Pel que fa a la perdedora, només aconsegueix superar a López en dos centres de votació, a Olot (un vot més que el basc) i a Sant Feliu de Guíxols (quatre més que López).

A la mobilització més gran dels militants de Girona a favor de Sánchez cal sumar, com a curiositat a la derrota de Díaz en terres gironines, que l'andalusa és l'única que no ha trepitjat Girona durant la campanya. López va ser el primer a trobar-se amb els militants en una visita el 25 de març i Sánchez ho va fer el 23 d'abril coincidint amb el dia de Sant Jordi.

Al conjunt de Catalunya, Sánchez també va arrasar amb un 81,9% dels vots, Díaz quedava segona amb un 11,75% i López tercer amb un 8,99%. De fet, de les quatre demarcacions catalanes, el nou líder del PSOE té els resultats més baixos a Girona. A Barcelona es queda amb el 81,46%, a Lleida amb el 86,1% i a Tarragona amb el 83,09%. En canvi, Díaz obté els pitjors resultats a les comarques gironines, quedant última, mentre a la resta superar el dirigent basc.

Pel que fa a la mobilització, per províncies, la demarcació de Girona és la més baixa de l'Estat amb un 65,68%, seguida de Lleida amb un 68,25%, Barcelona amb un 69,46%, Àlaba amb un 69,78%, i també Tarragona amb un 70,78%. Per comunitats, la participació més baixa ha estat a Catalunya amb un 69,37%, seguida de Ceuta (71,47%) i Canàries (73,86)%.