L'Ajuntament de Besalú ahir va presentar la sala d'exposicions permanent que divendres inaugurarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Ho farà després d'haver descobert l'escultura de Duaita Prats dedicada al president Lluís Companys a la plaça Bisbe Miró.

La sala porta el nom d'Espai Besalú i reuneix testimonis de les troballes arqueològiques fetes a Besalú en les darreres dècades.

Repartides en uns 100 metres quadrats i disposades en 7 vitrines, hi ha 55 peces escollides entre troballes arqueològiques i documents de l'arxiu. Les peces arqueològiques han estat cedides pel Servei d'Atenció als Museus de Girona.

Destaquen 3 urnes funeràries del segle VIII aC de la necròpolis de can Barraca, mosaics i ferros de la vila romana de can Ring del segle I dC, una làpida jueva, i una col·lecció de 29 monedes. La més destacada és una peça del califat de Còrdova del segle IX. També n'hi ha d'encunyades a Besalú.

A més, hi ha sivelles, i penjolls d'època medieval i una gran gerra de ceràmica del segle XVIII.

Pel que fa als documents hi ha les declaracions escrites d'un judici fet al segle XIII i la carta d'un besaluenc que estava al front d'Aragó durant la Guerra Civil.

En la presentació, la regidora Anna Madroñal va explicar que la sala és un projecte treballat durant uns dos anys. Segons ella, hi ha participat molta gent del poble de manera desinteressada. Va enumerar dibuixants, dissenyadors, historiadors o senzillament veïns que han cedit les fotografies antigues dels murals de les parets.

Madroñal va valorar que la sala d'exposicions omple un buit en el recorregut pel Besalú històric. Va dir: «Faltava un lloc, on s'exposés la feina feta pels arqueòlegs en els darrers anys i pagada pels veïns de Besalú».Madroñal ha explicat que en un futur preveuen dotar la sala d'aparells d'imatges i convertir-la en un centre d'interpretació.