El sindicat Metges de Catalunya acusa l'hospital Josep Trueta de Girona de programar, des de principis d'aquest mes, cirurgies d'oftalmologia sense un metge anestesiòleg. Segons denuncia el sindicat, el fet que les intervencions de cataractes estiguin assistides només amb un equip format per un facultatiu oftalmòleg i tres infermers és «una circumstància anòmala que no compleix els requisits de seguretat òptims per una atenció de qualitat». L'hospital, en canvi, detalla que és una pràctica habitual als hospitals catalans realitzar operacions de cataractes de baix risc assistides per professionals d'infermeria, un desls quals compta amb formació específica en anestèsia, i que aquest mateix model també es fa servir en operacions de baix risc d'altres especialitats.

Des del 3 de maig d'aquest any, l'hospital de Girona ha començat a assumir moltes de les operacions de cataractes que abans es derivaven a la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles i a la Clínica Girona.

Segons el centre, d'acord amb l'equip d'oftalmòlegs, es va decidir aplicar el model que es fa servir en bona part dels centres hospitalaris, realitzant algunes de les intervencions a determinats pacients de baix risc prèviament seleccionats amb l'assistència d'infermeria. Així, l'equip quirúrgic consta d'un oftalmòleg i tres infermers, un dels quals amb formació específica en anestèsia, atès que aquesta mena de cirurgia ambulatòria no requereix sedació sinó anestèsia tòpica, amb l'aplicació de gotes a l'ull afectat.

Canvi de competències

Pel sindicat, aquest és «el principi d'un camí molt temptador per a les gerències hospitalàries», a les quals recorda que «els criteris mèdics han de prevaldre per sobre dels econòmics». En aquest sentit, assenyala que no es pot posar en joc la seguretat dels pacients, promovent el canvi de competències mèdiques o la seva derivació a altres col·lectius, «ja que el malalt confia en la professionalitat, la formació i les capacitats dels facultatius».

Tot i que en un principi les cirurgies majors ambulatòries d'oftalmologia, com les cataractes, no requereixen de sedació, Metges de Catalunya adverteix que, si fos necessària en algun moment de l'operació, la responsabilitat del procediment recauria en l'oftalmòleg, «el qual no està format per fer aquesta funció».

Per la seva banda, des del centre remarquen que si fes falta la intervenció d'un anestesiòleg, a l'hospital n'hi ha dins la mateixa àrea quirúrgica, tant a la resta de quiròfans com a reanimació.