El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, va explicar ahir que el jutjat de família de Girona quedarà reforçat a partir d'aquest estiu. Fa prop d'un mes, el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va alertar que aquest tribunal està al límit del col·lapse i va afegir que «s'està enfonsant». De fet, Lacaba va demanar disculpes a la ciutadania per aquesta situació «insostenible». Per això, Barrientos va defensar ahir que la previsió és que a partir d'aquest juliol es reincorpori la titular del jutjat de família, que ara està de baixa. Llavors, el jutge d'adscripció territorial (JAT) que substitueix la titular seguirà treballant al tribunal de família com a reforç.

Barrientos va fer aquesta valoració abans de la celebració de la sala de govern del TSJC, que ahir es va desplaçar al Palau de Justícia de Girona. La sala de govern també es va reunir amb representants gironins de la junta de personal, metges forenses, lletrats de l'administració de justícia, jutges i magistrats. A part del reforç que hi haurà a partir d'aquest estiu al jutjat de família de Girona, Barrientos va recordar que des del 2015 es manté sobre la taula la petició de crear un nou jutjat de primera instància a la província. El president del TSJC va apuntar que la creació del tribunal hauria de ser «imminent», malgrat que de moment «no arriba».

En aquest sentit, va remarcar que l'Estat havia argumentat anteriorment que no podia crear el jutjat perquè el Govern estava en funcions i va considerar que ara la decisió podria estar pendent de la tramitació de la llei de pressupostos generals del 2017. Per aquest motiu, Barrientos va calcular que una possibilitat seria que aquest nou jutjat de primera instància de Girona entrés en funcionament a principis de l'any vinent.

Suspensió per a una lletrada

En paral·lel, Lacaba va informar ahir que la lletrada de l'administració de justícia -la figura que abans s'anomenava secretari judicial- del jutjat penal número 2 de Figueres ha estat cessada. El president de l'Audiència de Girona va explicar que la treballadora provenia d'un jutjat de Manresa, on es va obrir un expedient disciplinari contra ella. Quan la lletrada va arribar a Figueres com a substituta encara no s'havia resolt l'expedient, que finalment va acabar amb sanció. Per això, l'empleada ha quedat suspesa del lloc de feina. Tot plegat ha provocat que el col·lapse del jutjat penal 2 de Figueres s'hagi vist agreujat per aquesta situació.

De fet, tant Lacaba com Barrientos van manifestar que els jutjats de Figueres estan al límit del col·lapse per la sobrecàrrega de feina, a causa de l'àmplia població que atén el partit judicial i la proximitat amb la frontera francesa. També pateixen una gran mobilitat dels jutges, ja que ara només dos són titulars.