La bona coordinació de l'atenció primària i cardiologia en l'abordatge de pacients amb patologies cardiovasculars redueix un 61% les seves hospitalitzacions i un 45% els costos sanitaris, segons la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (Semergen), que el cap de setmana passat va celebrar les novenes Jornades Nacionals Cardiovasculars a Girona.

«Implementar protocols de coordinació entre atenció primària i Cardiologia és prioritari», apunta el doctor Vicente Pallarés, coordinador del Grup de Treball d'Hipertensió i Malaltia Cardiovascular. «El perfil del pacient que atenem en l'actualitat és majoritàriament ancià i pluripatològic, el que li confereix una especial fragilitat i la necessitat d'una assistència reglada», apunta, insistint que es requereix un maneig multidisciplinari, clínic i social, on la continuïtat assistencial és imprescindible.

«Tradicionalment en el pacient crònic, la coordinació no ha existit, i la situació s'ha anat cronificant al llarg del temps», indica el doctor Pallarés, que assegura que l'habitual organització assistencial als hospitals, establerta sobre especialitats fragmentades, i a la primària no facilita la continuïtat en l'atenció dels pacients ni el plantejament multidisciplinari que necessiten.

Per millorar aquesta situació, indiquen des de la Semergen, fa temps que professionals i societats científiques estan treballant de manera coordinada per crear protocols assistencial entre l'atenció primària i les especialitats.

Tres societats d'atenció primària i la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) van crear un programa anomenat Sec-Primària, l'objectiu del qual és millorar la qualitat en l'assistència de les malalties cardiovasculars a través d'una continuïtat assistencial entre ambdues especialitats.

«El programa implica molts professionals d'ambdues especialitats que han treballat en la preparació i posada en marxa de protocols d'interrelació de les patologies més prevalents en cardiologia», indica el coordinador de Semergen.