Les comarques gironines van assolir ahir temperatures rècord amb aquesta nova onada de calor viscuda durant tota aquesta setmana i que van deixar registres per sobre dels 30ºC a la meitat de la demarcació i amb valors superiors als 25ºC a tota la resta. La calor es va fer notar especialment a la ciutat de Girona, on els termòmetres van arribar gairebé als 33ºC (32,8 en ple migdia). En l'altre extrem, la temperatura mínima més elevada es va registrar a Portbou, en concret, a les 4 de la nit, on van viure una nit «tropical». A la resta de les comarques es van mantenir per sobre dels 10 graus i les més baixes quedaven arraconades en les zones de muntanya.

Molts comerços, habitatges i llocs de treball van tornar a necessitar ahir l'aire condicionat per mitigar la calor que s'està vivint aquests dies i que, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), seguiran pujant gradualment fins demà.

El petit estiu en l'últim mes de primavera va començar a tocar sostre ahir amb els 32,8ºC de màxima a la ciutat de Girona. També van registrar xifres elevades altres municipis del Gironès, l'Alt Empordà, el Pla de l'Estany, la Selva o el Baix Empordà. Per exemple, a Vilobí d'Onyar arribaven als 31,6 graus, a Roses 31,5; a Fornells de la Selva 31,3; Banyoles 31,1; Espolla 31; Anglès 30,9; Navata 30,8; Santa Coloma de Farners 30,7; Olot 30,4; La Bisbal d'Empordà 30. També als punts del prepirineu els valors van ser especialment elevats, com els 26,2 de Sant Pau de Segúries o els 25,3 de Puigcerdà. La temperatura màxima més baixa va ser a Ulldeter amb 12,4ºC.

Unes màximes a l'inici del matí

La majoria d'aquests registres tenien lloc, com és habitual, en ple migdia. Amb tot, diverses estacions van marcar màximes al principi del matí. A Sant Pere Pescador s'assolia la màxima del dia de 26,9 graus a les 8 del matí. A Torroella de Montgrí i Castell d'Aro (29,1 i 28,1 respectivament) a partir de les 9; i a Santa Coloma de Farners, Vilobí o la Bisbal (30,7, 31,6 i 30) a partir de les 10.30.

Pel que fa a les temperatures mínimes es van moure en els 12 graus de mitjana però en alguns punts, com a Portbou, van passar una nit acalorada. En aquest municipi es van arribar als 20,8 graus de mínima a les 4 de la matinada, la més elevada registrada a Catalunya, al costat de Barcelona (20,9 graus a l'Observatori Fabra), segons les dades del Meteocat. Així, ha estat la primera nit de l'any a Portbou i Barcelona que els meteoròlegs consideren «tropical», on la mínima no baixa dels 20ºC.

Altres mínimes van ser els 16,2 a Banyoles, 15,2 a Santa Coloma, 15 a Castell d'Aro o 14,8 a Roses.