L'església de Sant Romà de Miànigues tornarà a tenir campana després de 81 anys

El temple la va perdre durant la Guerra Civil i una campanya veïnal ha permès aconseguir el finançament per recuperar-la

25.05.2017 | 13:10
L´església de Sant Romà de Miànigues, on des de fa 81 anys no hi ha campana

El campanar de l'església de Sant Romà de Miànigues (Pla de l'Estany) tornarà a tenir campana, després de 81 anys sense. La recuperació ha estat possible gràcies a una campanya iniciada fa tres anys i promoguda pels veïns del poble i el Projecte Sonora, que ha aconseguit el finançament necessari per construir-ne una de nova. La peça va desaparèixer del temple durant la Guerra Civil, quan un grup d'homes la van llençar des del campanar i, molt probablement, la van acabar fonent per convertir-la en munició. Ara, els responsables de la seva recuperació li busquen nom. En total, s'han fet 16 propostes i els habitants del municipi hauran de votar quin volen. La campanya s'ha iniciat aquest dijous i s'hi podrà participar fins l'1 de juny a través del l'enllaç: https://doodle.com/poll/wx4s3rbccisst396 o al facebook de la Festa de Sant Llop de Miànigues.

Fa 81 anys que a Miànigues no se senten repicar les campanes. L'església va ser objecte dels saquejos que es van produir amb l'esclat de la Guerra Civil, el juliol del 1936. Aleshores, molts temples van patir la destrucció d'imatges i símbols religiosos. En el cas de Miànigues, la tardor d'aquell any, un grup homes van despenjar-la i la van llençar des de dalt del campanar. Tot apunta que l'estructura va acabar fosa per convertir-se en munició. En finalitzar la guerra, s'hi va col·locar una llanta de roda de camió, que va tocar de manera puntual durant molt temps.

Fa tres anys, els veïns del municipi i el Projecte Sonora van iniciar un projecte per recuperar-la. La iniciativa per recaptar finançament es va dur a terme durant la Festa de Sant Llop i s'hi ha acabat sumant el Bisbat de Girona i l'Ajuntament de Porqueres (Pla de l'Estany). L'actuació ha permès reunir tots els diners necessaris per a la seva construcció i instal·lació.

Campanya per posar-li nom

Ara, els responsables de la recuperació de l'aparell han iniciat una nova campanya per donar-li nom. En total, els veïns del municipi han presentat 16 propostes i des d'aquest dijous i fins l'1 de juny es podrà votar. Els interessats a participar-hi podran fer-ho a través de l'enllaç: https://doodle.com/poll/wx4s3rbccisst396 o al facebook de la Festa de Sant Llop de Miànigues.

La inauguració oficial, per la festa

La campana l'ha elaborat l'empresa Rifer Rocafer i està feta en un 78% de coure i un 22% d'estany. La previsió és que s'instal·li durant el mes d'agost i inaugurar-la oficialment el 3 de setembre, coincidint amb la Festa de Sant Llop. Aquest serà un dels actes d´una festa amb una llarga trajectòria i que en els últims 4 anys s´organitza entre els veïns i el Projecte Sonora, amb el suport de l´Ajuntament de
Porqueres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Efrén Garcia i Cristina Díaz, ahir, a l'Hospici d'Olot.
L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

Els arquitectes Efrén Garcia Grinda i Cristina Díaz Moreno varen exposar la rehabilitació de...

«Atropellava tot el que podia»

«Atropellava tot el que podia»

Els testimonis asseguren que el conductor de la furgoneta anava fent esses pel carril central de...

Barcelona entra en la nova normalitat

Barcelona entra en la nova normalitat

«No és un atemptat contra Espanya, de cap manera contra Catalunya, el terrorisme islàmic colpeja...

Trump insinua que s´hauria de matar el detingut

Trump insinua que s´hauria de matar el detingut

«Estudieu el que el general nord-americà Pershing feia als terroristes quan els capturava. No va...

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

El telèfon d'emergències ha rebut 60.566 avisos des de les comarques gironines entre gener i juny,...

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els vaguistes han anunciat que prenen aquesta decisió en mostra de respecte cap a les víctimes i...

Enllaços recomanats: Premis cinema