El menjador de l'escola Vall del Terri, a Cornellà del Terri, deixarà d'estar al càrrec d'una multinacional per passar a una empresa de Sant Gregori que treballa amb productes ecològics i de proximitat, tal com l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) va decidir dimarts en assemblea.

La presidenta de l'AMPA, Maite Puigdevall, va explicar que el canvi l'ha motivat el desig de millorar la gestió d'un servei que ara no els satisfeia, sobretot per la qualitat del menjar però també per la manca de flexibilitat i la confecció dels menús.

Aquest curs, el menjador l'utilitzen entre 180 i 200 dels prop de 280 alumnes matriculats a la Vall del Terri, un nombre considerable perquè moltes de les mares i els pares amb fills al centre treballen a fora del municipi, majoritàriament a Girona i Banyoles. El col·legi de Cornellà disposa de cuina pròpia.

«Qualitat molt justa»

L'AMPA assumeix la gestió del menjador escolar, un servei que des del 2009 està adjudicat a l'empresa de restauració col·lectiva Serunion -que pertany al Grup Elior, amb presència a 13 països. El contracte amb aquesta companyia expira al juny, però l'associació ha volgut posar punt i final a la relació i començar una nova etapa a partir del setembre. Abans de prendre aquesta decisió, Puigdevall va assenyalar que al llarg dels últims anys n'han fet un seguiment de prop, per arribar a la conclusió que «la qualitat era molt justa».

L'alternativa era contractar un servei proper i implicar els pares i les mares en la seva elecció, amb el doble objectiu de promoure la participació i la responsabilització de les famílies.

Per aquest motiu, l'AMPA va fer una primera tria de cinc empreses gironines, de les que en va seleccionar dues que van sotmetre a votació en una assemblea extraordinària. Una setantena de persones van assistir a l'acte, entre les quals també hi havia l'equip directiu de l'escola i les monitores del menjador, tot i que només van votar els 60 pares associats a l'AMPA que hi van acudir. Amb 40 vots a favor, la guanyadora ha estat Bo i Sa, amb la que se signarà un contracte revisable al cap d'un anys. El nou acord de gestió preveu la subrogació del personal actual i el compromís de l'associació de pares d'alumnes per invertir en la renovació de la cuina.

Mantenir l'autogestió

En la seva cerca de la nova empresa responsable del menjador, a banda del paràmetre econòmic, l'AMPA de la Vall del Terri va tenir en compte el monitoratge i la qualitat dels aliments. «Buscàvem molta qualitat en el producte, creiem que ens mereixem els millors perquè estem parlant de l'alimentació dels nostres fills», va argumentar la presidenta.

Tot i el cànon de l'associació al servei -per invertir en la cuina, la compra de material i afrontar imprevistos-, amb 5,35 euros, el preu de l'àpat està per sota del màxim recomanat pel Departament d'Ensenyament (6,25 ?).

Malgrat diversos intents del Consell comarcal del Pla de l'Estany per gestionar directament els serveis de menjador escolar, la presidenta de l'AMPA de la Vall del Terri va remarcar que la majoria d'associacions s'han oposat al traspàs. Per aquest motiu, i a diferència d'altres comarques gironines, al Pla de l'Estany encara hi ha força models d'autogestió.