L'Ajuntament d'Olot, ahir, va presentar el projecte Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte. A l'acte van assistir Joan Gómez, tècnic de la Direcció General d'Afers Religiosos i responsable d'aquestes formacions i Josep Berga, regidor de Benestar Social. L'execució del projecte ja està començada i durarà uns 11 mesos més.

La voluntat del projecte és donar a conèixer les normatives i també fer accions de sensibilització, especialment destinades als centres educatius.

Ara mateix, els responsables fan sessions formatives als claustres de mestres i professors dels centres educatius per tal de facilitar-los eines per la gestió de la diversitat a les aules i com intervenir en temes com les peticions en l'alimentació, la indumentària o temes relacionats amb el currículum escolar.

Segons Joan Gómez, «no només es tracta de resoldre problemes sinó que la diversitat dóna peu a treballar la tolerància i el respecte entre els joves i, això, tindrà una gran repercussió en positiu a la seva vida adulta». Ha afegit que no s'ha de respectar sinó de normalitzar i de no veure la diversitat com un problema.

A l'hora de gestionar qüestions concretes, Gómez ha explicat que la llibertat religiosa és un dret fonamental. En el cas de la indumentària, segonbs ell, s'ha de respectar sempre que no entri en conflicte amb alguna de les següents quatre qüestions: la identificació, la comunicació, la seguretat o el compliment del currículum escolar.

En el cas de l'alimentació, els centres han de procurar adequar el menú a les normes de la religió, en cap cas poden donar als alumnes algun aliment que vagi en contra de la seva religió però tenen llibertat per decidir com construeixen els menús.

Una de les propostes destacades del projecte és la Nit de les religions, que se celebrarà el 8 de juliol de 16 a les 23 h ores i consistirà en un recorregut pels centres de culte de les diferents confessions religioses d'Olot i, a cadescún, s'hi oferirà una activitat.

A Olot en aquests moments hi ha sis confessions: catòlica, evangèlica, testimonis de Jehovà, musulmana, sikh i budista. La major part d'elles compten amb centres de culte a la ciutat.