Els municipis del Ter Brugent recuperaran l'ambulància de transport sanitari urgent les 24 hores. Des del 2015, els pobles de la zona compten amb una ambulància que cobreix la franja diürna però no tenien una unitat pròpia durant les hores de nit i per això els veïns de Susqueda, Amer, Anglès, la Cellera de Ter, Osor, Bonmatí, Sant Feliu de Pallerols i les Planes d'Hostoles es van mobilitzar a principis de març per reclamar el transport sanitari les 24 hores.

Responsables del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i del Servei Català de la Salut (CatSalut) es van reunir ahir a la tarda amb els alcaldes dels pobles per comunicar-los que han decidit tornar a posar-hi ambulància de nit, després de detectar que començava una tendència a l'alça en el temps de resposta i perquè han augmentat els serveis.

Salut recorda que es tracta d'un mapa de recursos dinàmic, que pot anar variant depenent de les necessitats. De fet, han fet una anàlisi i un seguiment dels indicadors de la zona. Arran d'això, en una reunió amb els alcaldes ahir a Bonmatí, els van anunciar que recuperaran l'ambulància també durant la nit i que, com abans, estarà ubicada a Anglès mentre no estigui en algun servei.

Els motius que han portat a prendre aquesta decisió són dos: d'una banda que havien detectat una tendència a l'alça en el temps de resposta. Això vol dir que l'estona que passa entre l'avís i l'arribada a lloc començava a dilatar-se.

En paral·lel, hi ha hagut un augment de quasi el 13% en el nombre d'avisos. Si el 2015 van registrar 1.897 incidents (tot i que no tots exigeixen que es mobilitzi una ambulància), el 2016 van augmentar fins als 2.133.

Serà una ambulància de suport vital bàsic, formada per dos tècnics d'emergències sanitàries, i que entrarà en servei les properes setmanes.

Reforç diürn a Girona

No és l'únic ajust al mapa de transport sanitari urgent a la regió. El SEM situarà una nova ambulància a Girona, que donarà cobertura a l'àrea urbana durant la franja diürna. Es tracta d'un reforç que ja es va fer l'estiu passat. Enguany es tornarà a fer de cara als mesos estivals, però la previsió és que, a partir d'aquí, es mantingui tot l'any.

Actualment, ubicades a Girona hi ha una unitat de suport vital bàsic amb dos tècnics les 24 hores, un vehicle d'intervenció ràpida (VIR) amb un metge i un tècnic que poden fer assistència però no transport les 24 hores i l'helicòpter medicalitzat (situat a Girona per donar cobertura arreu).

Amb seu a Salt hi ha una ambulància de suport vital bàsic les 24 hores i una de suport vital avançat amb metge, infermer i tècnics també les 24 hores.