Més del 45% dels beneficiaris dels economats socials són menors d'edat

El 70% de les persones que recorren als Centres de Distribució d'Aliments de les comarques de Girona són famílies amb fills al seu càrrec · El 3,5% de la població gironina acudeix a algun centre i el 36,7% dels usuaris hi van des de fa quatre anys

26.05.2017 | 10:47
Un treballador del Centre de Distribució d´Aliments de Girona

Més del 45% dels gironins que es beneficien dels economats socials són menors d'edat, el 40% dels quals tenen menys de 16 anys, i el 70% són famílies amb fills al seu càrrec. El perfil mitjà dels usuaris dels Centres de Distribució d'Aliments (CDA) es correspon amb el d'una família jove, autòctona i amb dos fills.

L'any passat, 26.450 persones de 8.393 famílies van utilitzar algun dels deu CDA de les comarques gironines i més del 36,7% hi acut des de fa 4 anys. Els responsables del projecte calculen que prop del 3,5% de la població gironina ha rebut productes a través d'aquesta xarxa de centres, que es troben a Girona, Salt, Lloret, Santa Coloma de Farners, Roses, Figueres, Olot, Banyoles –aquests tres últims cobreixen la comarca–, Palafrugell i Torroella de Montgrí–subministrant, també, els pobles petits del seu entorn. L'índex de gent que necessita ajuda alimentària puja fins al 5,5% si s'hi afegeixen les persones que recorren a la resta de serveis d'aliments de Càritas, tal com va apuntar l'entitat.

Els CDA, adreçats a persones soles i famílies derivades dels Serveis Socials, Càritas i altres entitats del territori, és una iniciativa de la Generalitat, Dipsalut (Diputació), la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Girona, la Fundació Bancària La Caixa i Càritas Diocesana de Girona, amb la implicació de Consells comarcals i ajuntaments.

Creixement frenat

El balanç de l'activitat de 2016 mostra que, tot i una lleugera disminució d'usuaris respecte del 2015 (26.450 en front de 27.424), l'any passat es van distribuir més cistelles de menjar (112.052 davant de 111.119) perquè les famílies es van atendre més vegades. El gerent dels CDA, Caye Gómez, va destacar que es manté la tendència iniciada el 2014, amb una estabilització del nombre d'usuaris; en els anys anteriors, el creixement era d'un 11 o un 12% anual. Ara bé, Gómez va alertar que la rotació de famílies també s'ha consolidat; és a dir, 1 de 4 deixa el servei cada any gràcies a la millora de les seves condicions de vida, però se n'incorporen de noves amb la mateixa proporció que les que surten –el 27% de famílies s'hi van incorporar el 2016 per primer cop.

Tal com va manifestar la directora de Càritas Diocesana, Dolors Puigdevall, d'aquest fet s'extreu la conclusió que la pobresa s'ha cronificat i que darrere seu hi ha la precarització del mercat laboral. En aquest context, s'espera una repercussió positiva de la Renda Mínima d'Inserció.

Amb l'objectiu de dignificar l'ús dels economats, i dintre del treball per empoderar els seus beneficiaris amb formació i orientació, cadascun fa una aportació econòmica simbòlica que va d'1 (47,6%) a 6 euros (1%). Aquesta depèn de les seves possibilitats i un 38,5% hi va accedir sense donar res, a causa de la manca de recursos. Amb la col·laboració de les famílies, el 2016 es van reunir 87.825,86 euros, el 37,24% dels ingressos d'origen privat.

Entre els objectius dels CDA també hi ha la lluita contra el malbaratament d'aliments, valor que es transmet als usuaris i que es concreta en la donació de productes per part d'empresaris del sector que queden fora de la cadena de distribució alimentària.

Més donacions, menys compra

Respecte a l'origen del menjar que omple les prestatgeries dels economats, el provinent de donacions ha augmentat un 7% respecte del 2015. L'any passat es van invertir 749.560,21 euros en l'adquisició d'aliments, 70.003,29 dels quals amb compres extraordinàries fetes al desembre i que es mantenen com a estoc per a aquest 2017. En general, la compra d'aliments va baixar un 9% en comparació amb 2015 i un 22% si es miren anys anteriors.

El paper dels voluntaris, 212 el 2016, és un altre element destacat de la memòria anual, que hi van dedicar una mitjana de 5 hores setmanals. Ahir es va renovar el conveni pels CDA.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Turistes lluny del litoral, a la catedral de Girona.
Només un 7,4% dels turistes s'allotgen en hotels que no són a la Costa Brava

Només un 7,4% dels turistes s'allotgen en hotels que no són a la Costa Brava

Al conjunt de l'estat, Barcelona va ser el punt turístic amb més alt nombre de persones als hotels

Més d´un centenar de persones es manifesten a la Rambla de Figueres

Més d´un centenar de persones es manifesten a la Rambla de Figueres

La comunitat musulmana surt al carrer per reivindicar que arran dels fets no es relacioni el...

El pare de Mohamed Aalla assegura que el seu fill detingut «no ha fet res»

El pare de Mohamed Aalla assegura que el seu fill detingut «no ha fet res»

Brahim Aalla diu que no va notar cap comportament estrany en els seus altres dos fills però admet...

«No són un Estat i tampoc segueixen la doctrina de l´Islam, són terroristes»

«No són un Estat i tampoc segueixen la doctrina de l´Islam, són terroristes»

Entrevistem la doctora Bramon quan fa tot just una setmana dels atemptats terroristes de...

Barcelona reforçarà la presència d´agents i obstacles al carrer

Barcelona reforçarà la presència d´agents i obstacles al carrer

Faran més hores extres i patrullatges i augmentaran els elements mòbils permanents o provisionals...

Es preveu una tercera onada de calor els últims dies d´agost

Es preveu una tercera onada de calor els últims dies d´agost

Els experts preveuen un final de mes amb temperatures que tornen a l'alça amb semblances als...

Enllaços recomanats: Premis cinema