El Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona ha posat els Mossos d'Esquadra sobre la pista d'una nova estafa comesa presumptament a través d'un fals portal immobiliari estafaon-line Com a mínim hi ha tres ciutadans francesos afectats, que es van posar en contacte amb el col·legi i que, segons van explicar als API, van pagar uns diners per llogar pisos i cases a la Costa Brava (a l'Estartit, l'Escala i Platja d'Aro, més concretament) que no existeixen.

Un pretès agent immobiliari que operava des d'una oficina inexistent del carrer Joan Maragall de Girona amb un DNI fals hauria fet les gestions i hauria demanat a les víctimes el pagament telemàtic d'un dipòsit corresponent al 30% del preu final del lloguer. Un cop feta l'operació, el fals agent immobiliari desapareixia del mapa i el web immobiliari location-costabrava.fr.com deixava de ser accessible per als clients estafats. El president del Col·legi d'API de Girona, Ramon Corominas, va explicar a Diari de Girona que hi podria haver «més afectats»; sense anar més lluny, alguns ciutadans francesos presentaven una nova queixa, ahir, a l'Oficina Municipal d'Informació Ciutadana (OMIC) de l'Ajuntament de Girona, que va derivar el cas als API.

En aquest context, els agents de la propietat immobiliària tenen previst reunir-se amb el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadessús, per estudiar mesures que dificultin pràctiques fora de la llei en el sector; el treball coordinat amb professionals «del país d'origen», França en aquest cas, seria una de les accions a tenir en compte, va explicar Corominas.

Més afectats?

El president dels API gironins tem que hi pugui haver més afectats per l'estafa comesa a través del portal francès. Corominas assenyala que per evitar ser víctima d'una d'aquestes empreses fraudulentes, convé recórrer als «professionals i organismes acreditats» (API, agents immobiliaris registrats per la Generalitat, Registre d'Habitatges d'Ús Turístic i Registre d'Apartaments Turístics). «Volem fer especial incidència en la responsabilitat del consumidor a l'hora de comprar o llogar un habitatge», diuen des del col·legi; apunten a continuació que els API donen «garantia i eficàcia» en la mediació immobiliària.