El Parlament demana que Girona disposi d'una ambulància pediàtrica

La comissió de Salut aprova per unanimitat una resolució que insta el Govern a equipar totes les capitals de província amb un vehicle infantil

28.05.2017 | 02:02

La Comissió de Salut del Parlament ha aprovat aquesta setmana per unanimitat instar el Govern a equipar amb una ambulància pediàtrica Girona i la resta de capitals de província, ja que actualment només hi ha dos vehicles de transport sanitari especialitzat, els dos amb seu a Barcelona. A proposta del grup parlamentari de Ciutadans, tots els partits amb representació a la cambra han demanat al Departament de Salut que Girona, Tarragona i Lleida també disposin d'un vehicle medicalitzat les 24 hores del dia i tots els dies de l'any per atendre els trasllats interhospitalaris -és a dir, entre un hospital i un altre- dels pacients pediàtrics i neonatals crítics.

La resolució de C's recorda que les urgències i emergències pediàtriques són relativament freqüents i que en cas de requerir un trasllat urgent a un hospital de Barcelona, cal desplaçar una de les dues unitats que hi ha a la Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu fins al territori, «amb la demora òbvia de temps que això comporta i el risc d'empitjorament dels nens».

La resolució arriba després que la mort d'una nena de vuit anys a l'hospital de Blanes mentre esperava una ambulància pediàtrica per ser traslladada al Trueta aixequés crítiques per la concentració d'aquests vehicles especialitzats a Barcelona, on hi ha el gruix de l'activitat.

Aquestes unitats medicalitzades, que disposen d'un equipament i personal totalment especialitzat en l'atenció als més petits, es van posar en marxa 1.633 vegades l'any passat, fent de mitjana dos serveis diaris per cada un dels vehicles.

A les comarques gironines, segons les dades del SEM, les ambulàncies pediàtriques van realitzar un servei cada dos dies. En total, durant el 2016 les unitats de suport vital avançat infantils es van activar en 210 ocasions a la regió sanitària de Girona, cosa que representa, aproximadament, un servei cada 42 hores.

Amb tot, la major part de l'activitat de les dues unitats es va dur a terme a Barcelona, on també hi ha un helicòpter pediàtric del SEM. Durant l'any passat, les ambulàncies hi van fer 971 assistències, és a dir, sis de cada deu serveis. Aquest volum d'activitat és el que explica, segons el SEM, que els dos vehicles estiguin a Barcelona, en els dos centres amb més expertesa en el pacient nounat i infantil.

Pel que fa a la resta de regions sanitàries, el Camp de Tarragona va ser la que més vegades va sol·licitar una ambulància pediàtrica, amb 239 activacions, seguida de Girona i la Catalunya Central, amb 112 serveis. A molta distància hi ha Lleida, amb 46 pacients traslladats; les Terres de l'Ebre, amb 28 i 18 a l'Alt Pirineu i l'Aran. A més, es van activar en nou ocasions fora de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Efrén Garcia i Cristina Díaz, ahir, a l'Hospici d'Olot.
L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

Els arquitectes Efrén Garcia Grinda i Cristina Díaz Moreno varen exposar la rehabilitació de...

«Atropellava tot el que podia»

«Atropellava tot el que podia»

Els testimonis asseguren que el conductor de la furgoneta anava fent esses pel carril central de...

Barcelona entra en la nova normalitat

Barcelona entra en la nova normalitat

«No és un atemptat contra Espanya, de cap manera contra Catalunya, el terrorisme islàmic colpeja...

Trump insinua que s´hauria de matar el detingut

Trump insinua que s´hauria de matar el detingut

«Estudieu el que el general nord-americà Pershing feia als terroristes quan els capturava. No va...

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

El telèfon d'emergències ha rebut 60.566 avisos des de les comarques gironines entre gener i juny,...

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els vaguistes han anunciat que prenen aquesta decisió en mostra de respecte cap a les víctimes i...

Enllaços recomanats: Premis cinema