La Comissió de Salut del Parlament ha aprovat aquesta setmana per unanimitat instar el Govern a equipar amb una ambulància pediàtrica Girona i la resta de capitals de província, ja que actualment només hi ha dos vehicles de transport sanitari especialitzat, els dos amb seu a Barcelona. A proposta del grup parlamentari de Ciutadans, tots els partits amb representació a la cambra han demanat al Departament de Salut que Girona, Tarragona i Lleida també disposin d'un vehicle medicalitzat les 24 hores del dia i tots els dies de l'any per atendre els trasllats interhospitalaris -és a dir, entre un hospital i un altre- dels pacients pediàtrics i neonatals crítics.

La resolució de C's recorda que les urgències i emergències pediàtriques són relativament freqüents i que en cas de requerir un trasllat urgent a un hospital de Barcelona, cal desplaçar una de les dues unitats que hi ha a la Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu fins al territori, «amb la demora òbvia de temps que això comporta i el risc d'empitjorament dels nens».

La resolució arriba després que la mort d'una nena de vuit anys a l'hospital de Blanes mentre esperava una ambulància pediàtrica per ser traslladada al Trueta aixequés crítiques per la concentració d'aquests vehicles especialitzats a Barcelona, on hi ha el gruix de l'activitat.

Aquestes unitats medicalitzades, que disposen d'un equipament i personal totalment especialitzat en l'atenció als més petits, es van posar en marxa 1.633 vegades l'any passat, fent de mitjana dos serveis diaris per cada un dels vehicles.

A les comarques gironines, segons les dades del SEM, les ambulàncies pediàtriques van realitzar un servei cada dos dies. En total, durant el 2016 les unitats de suport vital avançat infantils es van activar en 210 ocasions a la regió sanitària de Girona, cosa que representa, aproximadament, un servei cada 42 hores.

Amb tot, la major part de l'activitat de les dues unitats es va dur a terme a Barcelona, on també hi ha un helicòpter pediàtric del SEM. Durant l'any passat, les ambulàncies hi van fer 971 assistències, és a dir, sis de cada deu serveis. Aquest volum d'activitat és el que explica, segons el SEM, que els dos vehicles estiguin a Barcelona, en els dos centres amb més expertesa en el pacient nounat i infantil.

Pel que fa a la resta de regions sanitàries, el Camp de Tarragona va ser la que més vegades va sol·licitar una ambulància pediàtrica, amb 239 activacions, seguida de Girona i la Catalunya Central, amb 112 serveis. A molta distància hi ha Lleida, amb 46 pacients traslladats; les Terres de l'Ebre, amb 28 i 18 a l'Alt Pirineu i l'Aran. A més, es van activar en nou ocasions fora de Catalunya.